Aaf wil niet schrijven over ziekte en dood

De moeder van NRC NEXT! en De wereld draait door – columniste Aaf Brandt Corstius (1975) overleed toen Aaf 6 jaar oud was. Zij en haar jongere broertje en zusje werden daarna alleen opgevoed door vader Hugo, die andere beroemde columnist.

In Volkskrant Magazine vertelt Brandt Corstius over haar bestaan als columniste, en af en toe sijpelt daar het vroege verlies van haar moeder door. En de invloed die dat had op haar en het gezinsleven. Er werd bijvoorbeeld geen kerst meer gevierd, en haar eigenzinnige vader voerde een strak regime. Maar bovenal was daar die angst dat haar vader ook dood zou gaan, wat een onbezorgde puberteit verhinderde. Het duurde hierdoor heel lang voordat ze zich van hem los kon maken.

Brandt Cortsius toont veel compassie met haar vader, die in zijn eentje drie kleine kinderen op moest voeden, en dat begin jaren 80, toen er nog helemaal niets over rouw werd gepubliceerd, laat staan dat bekend was hoe om te gaan met rouwende kinderen. ‘Ik vind het natuurlijk zielig voor mijn vader. Hij heeft er ook niet voor gekozen om in zijn eentje drie piepkleinde kinderen groot te brengen. Maar ik moet dat ook niet steeds willen denken, want ik had uiteindelijk toch zelf ook een groot trauma. Als je moeder doodgaat als jong kind, dan heb je een groot probleem’, aldus Aaf Brandt Corstius.

Aaf schrijft haar columns op een ‘leuk, gemakkelijk niveau’. Wat ze absoluut niet ziet zitten, is schrijven over ziekte en dood. ‘Een beetje cheap om dat met al je lezertjes te gaan bespreken’. Brandt Corstius is zelf best gesloten. Iets dat je vaker ziet bij kinderen die heel jong iets traumatisch, zoals de dood van een ouder of broertje of zusje meemaakten. Daar kunnen kinderen – en volwassenen trouwens ook – niet altijd goed mee omgaan. Die gaan dan op slot. Die kinderen zie je later een inhaalslag maken. Een verlate puberteit bijvoorbeeld, de schade inhalen, je als eind twintiger eindelijk afzetten tegen je ouder(s).

Soms, heel soms leer je uiteindelijk ook dat je er wel over mag praten, over dat trauma. Omdat jij er ook niet om hebt gevraagd dat je moeder er ineens niet meer was. Omdat 10 procent van de volwassenen een ouder verloor voor zijn 21ste levensjaar. En het gekke is: die houden bijna allemaal heel lang hun mond. Omdat ze niet op willen vallen, omdat ze niet willen zeuren. Omdat het voor hun vader of moeder toch ook heel erg is.

Tot het niet langer kan. Als ze zelf moeder worden bijvoorbeeld. of de liefde van hun leven ontmoeten en niet besluiten te vluchten maar proberen zich met iemand te verbinden. Wat vaak een van de lastigste opgaven is voor een kind dat al zo jong de onvoorwaardelijke liefde verloor.
Met het praten over het verlies van haar moeder heeft Brandt Corstius een begin gemaakt. En ik weet dat ze daar veel mensen mee heeft geraakt, mij in ieder geval. Ik vond het niet cheap. En zeker niet gemakkelijk. Aaf is getalenteerd, heeft een goede pen, en ik weet zeker dat er een publiek is dat er aan toe is, ook te lezen over haar beslommeringen als dochter zonder moeder. Op cynische en humoristische wijze, maar ook op een sobere manier. Dus niet met een air van ‘kijk mij nou eens zielig zijn’, maar met de inmiddels positieve kracht waardoor ze geworden is wie ze is: een mooie jonge vrouw die eindelijk voor zichzelf heeft gekozen.

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

6 Reacties

  1. Avatar van P. Pierik
    Over ziekte en dood wil Aaf niet schrijven. Wat een vreemd statement, wat beweerd die Aaf Brandt Corstius toch altijd stellig dingen die eigenlijk heel merkwaardig zijn en zelfs echt onzin zijn. Alsof die dingen niet net zo goed bij het/haar leven horen. Natuurlijk hoef je er niet dag en nacht over te schrijven maar het kijkt me dat juist deze dingen op mooie wijze delen met je oubliek leidt tot herkienbaarheid – zijn we immers niey allen mensen die d epijn van loslaten en verlies kennen? Het werkelijke, haar werkelijke gevoelwil Aaf niet met haar ‘lezertjes’ delen. Dat vind ze ‘cheap’ zelfs. Oeii, oei, lezer-tjes… jahoor, daar is onze Aaf weer, die zich vooral boven alles en iedereen en kennelijk ook haar lezers verheven voelt. Waarom zo’n verkleinwoordje? En sinds wanneer zijn zulke dingen goedkoop om te beschrijven? Dan kun je de meeste, prachtige romans opdoeken die uit pijn, onmacht, verlies zijn ontstaan. Aaf Brandt Corstius is een zeer beschadigd meisje, dat nodig naar een hele goede psychiater moet en eens een beetje aan zelfontwikkeling moet gaan doen. Dat zal haar beter doen dan NRC Next blijven gebruiken als uitlaatklep en afleiding. Maar ik vrees dat Aaf daarvoor de guts niet heeft en ze zich daarom zal blijven verschuilen achter een masker van gelatenheid, cynisme, zogenaamde intelligentie en ‘kritisch’ en van een afstand naar de wereld kijken. Aaf Brandt Corstius schrijft met haar hoofd, niet met haar hart. Daarom raakt ze mij (nog) niet. Ben wel benieuwd hoe ze zich ontwikkeld.

  2. Avatar van Daan Westerink
    IJskastmoeder, tuurlijk hoeft ze er niet over te schrijven. Als ze maar niet denkt dat het cheap is als ze er wel over schrijft.

    Johannes, ik bewonder haar weg ook.

    Thera en Beus, die insteek bedoelde ik nou net. Wat het met je doet, ook dertig jaren later nog.

  3. Avatar van Johannes
    Ja, Daan, ik heb het gelezen en herkende er veel in. De druk op de kinderen. Aaf heeft schrijverstalent maar wil haar eigen weg gaan. Het is moeilijk over dergelijke dingen te schrijven en ik heb bewondering voor haar hoe zij alles heeft aanpakt.

    Mooi dat je er een eigen artikel over neerzet.

  4. Avatar van Thera
    Ja, je zegt het. De deur gaat op slot. En bang om te binden en bang om te verliezen, zonder dat je je er bewust van bent. Ik ging elke avond bij mijn moeder kijken of ze nog wel leefde en later belde ik haar elke dag op, nu nog steeds. Beetje grappig wel, we zijn inmiddels dertig jaar verder.
    Maar ik begrijp haar ook wel, mensen die op jonge leeftijd iemand zo dichtbij verliezen, kunnen zich niet permitteren sentimenteel te zijn. En praten over verlies, ja, dat voelt een beetje zo, misschien.
    Mooi stuk weer, recht in de open wond, achter dat deurtje…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield