Blinden met een herfstdip gezocht!

fotoVOLDAAN Een dip in de herfst schijnt te maken te hebben met een tekort aan daglicht. In de lente een blije kip, in de herfst een dip. Maar ach: een paar keer een zonnebankje pakken en de lichttherapie werpt zijn vruchten af. Uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Groningen blijkt dat gemiddeld één op de tien Nederlanders, als de dagen korten, depressief wordt. Volgens René Diekstra hebben ook dieren hier last van, zo schrijft hij in zijn boekje Denk nog wijzer. Nu is mijn vraag: hoe zit dat dan met mensen met een visuele beperking, oftewel met blinden en slechtzienden? Zijn die over het algemeen depressiever dan de zienden? Hebben zij ook last van voorjaarsmoedheid en van een herfstdip? En over sombere dieren: wat doet een depressieve kip eigenlijk als ze depri is? Kijkt zij naar haar ei en denkt ze ‘jezus, alweer één?’ en gaat ze gooien met haar nageslacht? Ik zou zeggen: lampen ophangen in die schuren! Ook dieren hebben recht op lichttherapie

Over Daan Westerink 554 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

3 Reacties

 1. Avatar van wilma
  Behalve je terechte aandacht voor deze problematiek hebben we er alweer een nieuw woord bij: dipkip.

 2. Avatar van Solvejg
  Leuke bijdrage!
  Je hebt helemaal gelijk! Mensen die depressief worden wanneer de dagen korter worden hebben last van de zogenaamde Winterdepressie (Seasonal Affective Disorder ook wel genoemd). Blinde mensen hebben vaak weer last van een verstoord 24uurs ritme, licht helpt daar inderdaad geen sikkepit bij.
  Wat die lichttherapie betreft: als je daadwerkelijk last heb van winterdepressie, dan helpt een zonnebankje niet: er moeten echt behoorlijk heftige lampen aan te pas komen, waar je een tijd in moet zitten om effect te hebben. Overigens blijkt uit onderzoek (wordt inderdaad vooral in Groningen gedaan) dat het echt helpt.
  Bij dieren: niet doen, zij hebben al zulke prachtige mechanismen en al dat licht verstoort hun natuurlijk ritme.
  Helaas werkt lichttherapie niet bij iedereen die depressief is: de winterdepressie is vermoedelijk van een geheel andere aard dan andere depressies. Dus als je al depressief wordt van het feit dat je slechtziend bent of zelfs blind, dan moet er toch weer teruggegrepen worden op de aloude psychotherapie of de antidepressiva.

 3. Avatar van jacob hesseling
  Wat dact je waarom er lichte en donkere eieren zijn huh ? hoe het staat met visueel gehandicapte kippen weet ik ook niet! Onderzoeken?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.