Kind van de toekomst. Verhalen over de impact van het verlies van een baby

Kind van de toekomst DW Boeken januari 2014‘Wanneer het leven ons in de steek laat door zelf te verdwijnen op moment van geboorte, rest alleen de verstomming’, aldus Jan Bleyen, auteur van ‘Doodgeboren’, in het voorwoord van het boek Kind van de toekomst van therapeute Kathy Beckers-Mansell.

Treffender had hij het niet kunnen zeggen. Ouders die hun kindje verliezen bij de geboorte hebben vaak geen woorden om te omschrijven wat ze meemaken. En de omgeving van deze ouders weet zich vaak ook geen raad. Daardoor is het verdriet van deze ouders vaak onzichtbaar.

Beckers verloor zelf haar zoontje Jari toen hij 26 dagen oud was. Ze las heel veel boeken, maar vond geen boek dat omschreef en verklaarde hoe zij zich voelde. Ze besloot zelf onderzoek te doen en interviewde 36 ouders van 25 overleden baby’s. Het resultaat is een lijvig boek over ouders die rondom de geboorte hun kindje verloren. Ze vertellen hoe dat ook jaren later nog impact heeft, en hoe ze de kracht hervonden om door te gaan.

Het stoorde Beckers, net als de schrijver Thomése, dat er geen woord bestond voor deze rouwende ouders. Je hebt wezen en weduwen en weduwnaars, maar hoe noem je de vader en de moeder van een gestorven kind? Beckers geeft hen voor het eerst een naam. Ze noemt ze weemoeder, weevader en weeouders.

Het boek staat vol verhalen van ouders, maar deze worden in de derde persoon verteld, vermengd met enkele uitspraken van de ouders. Dat is een beetje jammer, het maakt de verhalen afstandelijker dan nodig is. Wat het boek echt mist, is een echte redacteur, een journalist die de ouders laat spreken. Wellicht een goed idee voor een volgende druk?

Er staat een tweede boek op stapel, waarin Beckers vanuit een rouwtheoretisch perspectief naar de verschillen en overeenkomsten tussen de weeouders kijkt. Dat boek is nodig, want in ‘Kind van de toekomst’ wordt nog geen antwoord gegeven op de vragen die Beckers voorafgaand aan haar onderzoek stelde, waaronder deze: ‘Wat hebben deze mensen nodig aan erkenning, herkenning en ondersteuning?  Hopelijk geeft ze in het tweede boek antwoord op deze vragen, en laat ze daarin de ouders helemaal zelf aan het woord, zodat zij en hun overleden kindjes dichterbij komen.

Daan Westerink

Meer info:

Kathy Beckers-Mansell (Nieuwe Druk)

ISBN: 978 94 914 0919 6, prijs: € 23,50

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield