Er dwars doorheen – Jo Ghijsen en Monica Boschman (en andere boekrecensies)

Er dwars doorheen. Gedachten en gedichten over rouw, alleen staan, oud worden en leren van het leven.

Na de dood van haar man Theo pakte Jo Ghijsen (90) haar dagboek en schreef zich vier jaar lang door haar rouwproces heen. Monica Boschman ordende de korte maar zeer indringende teksten en schreef er gedichten bij. Dochter Marjo Ghijsen maakte de illustraties. Onlangs verscheen de bundel ‘ Er dwars doorheen.’
Ghijsen geeft in haar boekje op heldere wijze weer dat het niet eenvoudig is, leven zonder die ander, die er zolang was. ‘Je ontmoet elkaar, trekt samen op moet afscheid nemen en alleen verder gaan. Dat besef ik wel. Het hoort bij het leven (…) Maar aan gewoon gelukkig zijn, ben ik nog lang niet toe.’
‘Er dwars doorheen’ is echter geen somber boekje. Integendeel. ‘Wat gebeurd is, is voorbij. Het is onherroepelijk voorbij. Laat het zo zijn. Het is goed geweest. Maar ik moet verder leven. Zoals de natuur opleeft na een zware storm, zo komt levenskracht terug na ziekte en kun je weer gelukkig worden na verdriet. Wat je voedt, dat groeit.’ En zo is ‘Er dwars doorheen’ niet alleen een verslag van een rouwproces, maar veel eerder een les over het leven zelf.

Er dwars doorheen. Gedachten en gedichten over rouw, alleen staan, oud worden en leren van het leven.
Jo Ghijsen en Monica Boschman (MB Communicatie), prijs € 12,50
ISBN 978 90 812921

Aanraders: 

De geboorte van een wees
Marieke heeft een man en drie kleine kinderen. Haar vader stierf toen ze tiener was maar zijn dood is nog steeds een mysterie. Dan wordt haar moeder ongeneeslijk ziek. Vlot geschreven, maar niet voor iedere volwassen wees een herkenbaar rouwboek.

Opmerkelijk: Marjon Weijzen, hoofdredacteur van Het Uitvaartwezen,  noemt ‘Dagboek van een wees’  ‘rouwchicklit‘ (DW).

Maaike Gerritsen (Anthos)
ISBN 978 90 4141 7619, prijs €18,95

Wij, de anderen
De Franse fotograaf Pierre vertrekt vanuit Parijs naar Kenia om daar een laatste rustplaats te zoeken voor zijn onlangs gestorven vader. Hij blijkt tot zijn verbazing een halfbroer te hebben.

Stephane Audeguy (Cossee)
ISBN 978 90 5936 5445, prijs € 19,90


 

 

Het land achter de poort
De ouders van Anna en Martijn zijn net gescheiden. Met hun moeder gaan ze op vakantie. Als ze op een dag een kasteel vlak in de buurt bezoeken, ontdekken ze een verborgen trap die broer en zus naar een magisch land leidt, waar alles anders is dan ze gewend zijn. Voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Hoewel bedoeld voor kinderen van gescheiden ouders, is het ook zeer bruikbaar om andere moeilijke situaties bespreekbaar te maken, zoals het overlijden van een dierbare.
Petra Pronk (AnkhHermes)
ISBN 978 90 2020 4766, prijs € 14,90

Daan Westerink
Gepubliceerd in Vakblad Uitvaart, juni 2011

Over Daan Westerink 554 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.