De Sterrenreis van prinsje Gijs

De Sterrenreis van prinsje GijsSommige boeken, hoe klein ook, grijpen direct je aandacht. De Sterrenreis van prinsje Gijs is er een.

Gijs is een klein, stoer prinsje. Met zijn vriendjes klimt hij het liefst in bomen en speelt hij riddertje in de enorme tuin van het paleis.

Tot Gijs op een dag ziek wordt. Hij is heel erg moe en krijgt steeds meer pijn. Zijn moeder, de Koningin, brengt hem naar de dokter. Die onderzoekt de prins en laat zijn bloed prikken. Dan blijkt Gijs heel erg ziek te zijn. Zo ziek, dat hij niet meer beter kan worden.

Het prinsje gelooft eerst niet wat de dokter zegt. Waarom moet hij dood gaan? En wat gebeurt er als je dood bent? Prinsje Gijs heeft heel veel vragen. Maar wat iedereen ook zegt, Gijs gelooft ze niet. Tot juf Mila langs komt. Zij legt Gijs uit wat het volgens haar betekent als mensen zeggen dat je dood gaat.

Juf Mila geeft op alle vragen antwoord. Ook op vragen waar niemand eigenlijk een antwoord op kan geven. ‘Niemand weet precies wat er gebeurt als je op Sterrenreis gaat, maar ik zal je vertellen wat ik denk dat er gebeurt’, zegt juf Mila. Daarnaast geeft ze Gijs alle ruimte voor om verdrietig te zijn, en boos, en vol ongeloof.

Kinderen mogen niet ziek worden, laat staan sterven. En toch gebeurt het. Hoe ga je dan met kinderen en hun omgeving in gesprek? Dit eenvoudige en ontroerend boekje is daarbij een zeer geschikt hulpmiddel. Waarom? Prinsje Gijs is niet zielig, de tranen druipen niet van het papier. En het biedt stof tot nadenken. Het leidt tot vragen als: hoe denk jij over de uitspraken van juf Mila? En snap jij dat Gijs bang is voor de dood? Wat gebeurt er volgens jou als je dood bent?

Het boekje is geschreven door orthopedagoog Aafke Verbeek, de tekeningen zijn gemaakt door Alwin Böhmer. Aafke begeleidt kinderen, jongeren en jongvolwassenen in een moeilijke periode in hun leven. Voor het hospice in Zwolle zocht ze naar een boek om kinderen op hun eigen dood voor te bereiden. Toen ze dat niet kon vinden, besloot ze het zelf te schrijven.

Aafke Verbeek, illustraties door Alwin Böhmer (Sterk)
Bestellen via de website: www.ster-k.com, prijs: € 12,95

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

2 Reacties

  1. IK zou dit boek heel graag willen bestellen omdat ik als juf op zoek ben naar een verhaal waarbij er een jongetje van 7 is overleden.
    Kan u mij iets laten weten?
    Ik hoop echt dat dit boek nog te bestellen is.

    Vriendelijke groeten,
    Ivanka Raedschelders

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress