De vier seizoenen van rouw: de herfst

Karin Kuiper, weduwe van Karel Glastra van Loon, rekende in haar boek ‘1001 dagen van rouw’ af met goed bedoelde opmerkingen als ‘Je mag mij altijd bellen’. De eerste maanden krijg je als weduwe, maar ook als je je kind, broer, zus of ouder verliest, vaak te horen: je hoeft maar een kik te geven, en dan ben ik er. Goed bedoeld, maar ook net zo snel weer vergeten. Juist in de herfst kun je al die uitspraken verzilveren.


Als je niet alleen wilt zitten de komende maanden, moet je zelf iets gaan doen. Pak de telefoon, open je mail of bel aan en vertel je vriend, buur, broer of collega dat je heel graag gebruik wilt maken van het aanbod om een keer te komen eten, naar de film te gaan, of gewoon langs te komen. Wil hij of zij even de agenda pakken om te kijken of er een gaatje is de komende weken?

De reacties zullen verbaasd, maar waarschijnlijk ook warm zijn. Want die ander vindt het waarschijnlijk ook heel moeilijk om die eerste stap te zetten. ‘Ik kan haar toch niet dwingen haar huis uit te komen, misschien heeft ze helemaal geen zin om gezellig te doen’. Maar nu hij of zij weet dat je het wel heel fijn vindt om er even uit te zijn, is een afspraak zo gemaakt. Het belooft een warme herfst te worden, vallende blaadjes of niet.  


(Je kunt deze column in zijn geheel lezen op www.monuta.nl. Een reactie hier achterlaten kan wel!)


Daan Westerink, publicist en rouwdeskundige

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

5 Reacties

 1. Avatar van Anita1963
  Ik ben op dit moment het boek van Karin Kuiper aan het lezen en al heb ik geen partner verloren maar wel mijn ouders herken ik veel in het boek. Een echte aanrader voor iedereen die op welke manier dan ook met rouw en verlies te maken krijgt.

 2. Avatar van koen
  je zegt het heel goed Daan! ook heel praktisch. Een paar weken geleden is een goede vriend van me overleden. Ik heb vaak aan je gedacht , over de toegankelijke manier hoe je vertelt en schrijft over het verlies van een dierbare en daarmee om te gaan..dank daarvoor!

  een goede groet!
  koen

 3. Avatar van Daan Westerink
  Dag Vuurjuffer,
  Ja, ik denk zeker de manier waarop je verder gaat te maken heeft met je sociale vaardigheden, maar nog meer met het netwerk dat je om je heen hebt. Helaas moet je veel zelf doen, maar het is vaak de moeite waard. Dank voor je reactie!

  Dag zusenzo,
  Je kunt gerust tegen iemand die je vertrouwd zeggen dat je het best fijn zou vinden om weer een keer over je vader te praten, maar dat je niet zo goed weet hoe. Soms zoekt die ander ook naar een manier om erover te praten. Over je vader blijven praten is heel fijn en belangrijk!

 4. Avatar van zusenzo
  Ben toevallig vandaag steeds aan het denken hoe kan ik weer eens praten over mijn vader.
  Kun je dat zomaar plompverloren in een gesprek te berde brengen ?

 5. Avatar van vuurjuffer
  nu, ruim drie jaar later denk ik dat de manier waarop je rouw verwerkt zeker te maken heeft met je eigen sociale vaardigheden,
  met je eigen probleemoplossend denken,
  je moet zelf iets doen
  hoe moeilijk ook

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress