Daan

Daan Westerink © Erik van 't Woud
Daan Westerink © Erik van ’t Woud

Welkom op mijn website. Ik ben Daan Westerink, rouwdeskundige, pedagoog, schrijver, onderwijsvernieuwer, trainer, coach en mediator. Ik ben een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter en werkte mee aan verschillende artikelen en uitzendingen met als thema rouw en verlies.

Ik schrijf artikelen over rouw voor het platform Ik Mis Je en beantwoord daar ook vragen van nabestaanden over rouw. Daarnaast ben ik recensent en columnist bij Vakblad Uitvaart, rouwonderzoeker bij Hogeschool Utrecht en geef ik in binnen- en buitenland lezingen en workshops over omgaan met verlies. Daarnaast begeleid ik kinderen, jongeren, studenten, gezinnen en volwassenen die om extra ondersteuning vragen na een verlieservaring en organisaties en families in conflictsituaties.

Mijn roots liggen in Twente (Wierden, 1968), in 1986 vertrok ik naar Utrecht, waar ik afstudeerde aan de School voor Journalistiek. Daarna werkte ik als (eind)redacteur bij diverse radio- en televisieprogramma’s.

Sinds 2003 verdiep ik me als onderzoeksjournalist en als pedagoog in (onderzoeken naar) coping: hoe mensen omgaan met verlieservaringen. Daarbij laat ik me onder meer inspireren door het Duale procesmodel (DPM) Omgaan met verlies (Maggie Stroebe & Henk Schut) en door de visie van Mariken Spuij en Paul Boelen, die de behandeling Rouwhulp ontwikkelden voor kinderen en jongeren. Ik werk veel samen met deze onderzoekers van Universiteit Utrecht en probeer een brug te zijn tussen de wetenschap en de praktijk.

Sinds 2009 ben ik docent Broadcast, Print, and Online Journalism en onderwijsontwikkelaar en studieloopbaanbegeleider bij de School voor Journalistiek Hogeschool Utrecht. Daar probeer ik vooral het talent aan te spreken in mijn studenten.

Mijn hele leven al luister ik naar de levensverhalen van jonge en oudere mensen die een verlies meemaakten. Voor mijn boeken ‘Verder zonder jou – jongeren over de dood van een dierbare’ en ‘Leven zonder ouders. Het definitieve einde van het kind-zijn’, op mijn blog en in Vakblad Uitvaart verzamelde ik veel van die verhalen. Ze gaan vaak over kracht hervinden na een verlies.

Op 24 september 2016 verscheen mijn laatste boek: ‘Noem mijn naam. Leven met de dood van een kind’, dat ik samen met Marinus van den Berg schreef na onze vele gesprekken met ouders, grootouders, broertjes en zusjes van overleden kinderen. We vertellen hun ontroerende en dappere verhalen in deze bijzondere bundel vol troostende teksten. Het is geschreven onder de bezielende begeleiding van Leo Fijen van uitgeverij Adveniat.

Momenteel rond ik mijn Masteropleiding Pedagogiek af, met een onderzoek naar de behoeften van jongeren die een dierbare verloren. In het najaar van 2017 komt mijn nieuwe boek uit over jongeren die een dierbare verloren.

Bureau Daan Westerink is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).
CRKBO_Docent