Je partner verliezen door dementie is ook afscheid nemen

Rouwdeskundige Daan Westerink spreekt deze keer niet met een nabestaande, maar met Margreet, die haar man los moet laten. Hij lijdt sinds vijf jaar aan dementie: “Ik verlies hem steeds een stukje meer”.

‘Hij is er wel, maar hij is er niet meer’, zegt Margreet (49). Zij en de kinderen Renée (18) en Jord (14) missen hem zo. Hun man en vader Jan Willem (55). De trouwe familieman die graag op de motor de vrijheid zocht. Liefste man, papa en vriend. Margreet vermoedde al een tijd dat hij een burn-out heeft en neemt hem mee naar de dokter. En omdat ze doorzet, ondanks dat er volgens Jan Willem niets aan de hand is, komen ze een half jaar later bij de neuroloog terecht. Een MRI verandert hun leven voorgoed. Jan Willem heeft Fronto-temporale Dementie (FTD).

Nederland telt op dit moment 270.000 mensen met dementie. De verwachting is dat in 2050 dit aantal op gaat lopen tot 690.000. De meeste voorkomende vorm van dementie is Alzheimer. Ook jonge mensen kunnen dementie krijgen. Op dit moment gaat het in ons land zo’n 12.000 mensen jonger dan 60 jaar. Ook zij krijgen meestal Alzheimer, maar de dementie waar Jan Willem aan leidt is daarna de meest voorkomende vorm. Veranderingen in gedrag, persoonlijkheid, spraak en emoties vallen daarbij het eerst op. Een stille ramp, niet alleen voor de patiënten zelf, maar ook voor hun omgeving. Want hoe ga je verder als je partner stukje bij beetje afglijdt in vergetelheid? Mag je dan wel rouwen? lees verder op ik mis je

Inmiddels leeft Margreet twee jaar alleen met haar zoon en dochter. “We zijn een drie-eenheid geworden, dat begon al toen Jan Willem nog thuis woonde. Ik voel me alleenstaand, al leeft Jan Willem nog wel. Mijn kinderen hebben geen vader meer, al is er niemand overleden. En dat is veel zwaarder dan iedereen denkt. Er is haast geen aandacht voor de familie van jonge mensen met dementie. De mantelzorg is heel erg zwaar. Het zou fijn zijn als bij een diagnose automatisch psychologische en praktische hulp aan de familie aan wordt geboden. Het zou heel veel eenzaamheid voorkomen.”

Lees verder op ik mis je

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield