Leren van prins Harry – hulp zoeken is niet gek

Twaalf jaar oud was hij nog maar toen zijn moeder verongelukte in Parijs. Prins Harry vertelde vorige week tijdens een openhartig interview hoe hij de dood van zijn moeder, prinses Diana jaren lang niet toe wilde laten en geen hulp kreeg. “Ik weigerde zelfs om aan mijn moeder te denken, want waarom zou dat helpen?”

“Ik weigerde zelfs om aan mijn moeder te denken, want waarom zou dat helpen”

Pas na twintig jaar kwam alle rouw er volgens hem uit. In het interview vertelt de 32-jarige prins dat hij meerdere keren psychologische hulp heeft gezocht en dat die gesprekken hem enorm hebben geholpen.

Harry zat net in de puberteit toen zijn moeder verongelukte en is niet de enige jonge nabestaande die niet goed wordt begrepen door de buitenwereld.

Rouwen jongeren anders dan volwassenen?

“Nee”, zegt klinisch psycholoog en orthopedagoog Mariken Spuij, die bij Universiteit Utrecht onderzoek doet naar rouw bij kinderen en jongeren en onder meer het behandelprogramma rouwhulp.nl ontwikkelde voor kinderen en jongeren. “Hun pijn is echt hetzelfde en gaat even diep. Alleen is een jongere nog volop in ontwikkeling. De rouw komt er als het ware bovenop. En dat maakt het soms extra ingewikkeld.”

Lees verder op ik mis je

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress