Onderzoek naar gevolgen ouderverlies op jonge leeftijd

Graag vraag ik je aandacht voor het volgende onderzoek, van de Universiteit Utrecht, over de lange termijn effecten van het jong verliezen van ouders:

"Ik had je nog zo veel willen vragen…"

De meeste mensen verliezen hun ouder(s) wanneer ze zelf volwassen zijn.
De realiteit leert echter dat je ook op jonge leeftijd al geconfronteerd kan worden met een dergelijk
verlies.

Niels Kool en Wilma Kraan van Universiteit Utrecht, afdeling klinische psychologie, willen graag de lange termijn effecten van het verlies van een ouder tijdens de adolescentie in kaart brengen. Zij zoeken volwassenen die tussen hun 10e en hun 20ste een ouder verloren. Ook zoeken zij mensen van wie beide ouders nog leven (als controlegroep).

Oproep:

Ben je minimaal 18 jaar en heb je tussen je 10e-20e jaar je ouder(s) verloren, of zijn je beide ouders nog in leven? Wil je meewerken aan een onderzoek?

Ga dan naar het online onderzoek.

Heb je vragen, dan kun je Wilma Kraan mailen: wilma_kraan@hotmail.com

Daan Westerink, 28 november 2008

Over Daan Westerink 516 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

8 Reacties

 1. En als je onder de 10 jaar was toen je moeder overleed? Telt dat niet mee.
  Ik was 4 jaar toen mijn moeder plots wegviel.. wat naar mijn mening ook zijn sporen wel nalaat, ook al is dat nu inmiddels al 25 jaar geleden.. het blijft altijd een soort van aanwezig in mijn leven. En hoe ouder ik word hoe meer ik haar eigenlijk ga missen. Zeker met bepaalde dagen in het jaar word je er toch vaak aan herinnert bijvoorbeeld een moederdag of een verjaardag. of even lekker winkelen samen met je moeder, dat is er voor mij dus niet bij, wat vervolgens toch wel iets met je doet psychologisch gezien denk ik.

 2. Avatar van Annemarie
  Helaas val ik ook buiten de boot, mamma april 2009 (22 jaar) en pappa juli 2009, toen was ik net 23..

 3. Avatar van vindaloo
  Ingevuld sister.
  En nou heb ik een lading vragen voor jou. Maar daar maak ik wel eens een complete mail van.

 4. Avatar van Daan
  Mooie zinnen Camus, ik hou van de metaforen van het schip, de windstoot, het schaakspel. Dank je wel. Kende dit niet…Dank.

 5. Avatar van Camus
  "Onze levensweg is te vergelijken met de weg die een schip aflegt. Het lot speelt de rol van de wind: het helpt ons snel een eind op weg, of zet ons een heel eind achteruit, iets waartegen ons eigen ploeteren en streven maar weinig helpt. Want dit speelt daarbij de rol van de riemen: als deze na urenlange arbeid ons een eind voorwaarts hebben gebracht, dan werpt een plotselinge windstoot ons weer net zo ver terug. Is hij daarentegen gunstig, dan helpt hij ons in die mate dat wij de riemen niet eens meer nodig hebben".

  "Het gaat in het leven net als in een schaakspel: wij bedenken een plan, maar dat plan blijft afhankelijk van datgene wat in het schaakspel de tegenstander, en wat in het leven het lot belieft te doen. De wijzigingen die ons plan hierdoor ondergaat zijn meestal zo ingrijpend dat het in de uitvoering nog maar net aan enkele grondtrekken is te herkennen". (Arthur Schopenhauer, Bespiegelingen over levenswijsheid)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress