Op zoek naar rouw-onderzoekers? Dit zijn ze!

De afgelopen dagen was ik veelvuldig aan het woord in de media n.a.v. de vliegtuigramp #MH17. Ik ben journalist en gespecialiseerd in coping, de manier waarop nabestaanden omgaan oftewel ‘dealen’ met een intense verlieservaring. Daarnaast bestudeer ik rouw-uitingen via de sociale media. Ik noem mezelf ook wel onderzoeksjournalist en rouwdeskundige.

Mijn rouwkennis is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek. Er zijn nog steeds zoveel achterhaalde theorieën in omloop over hoe mensen rouwen, dat ik het als mijn taak zie de kaf van het koren te scheiden. Ik benader rouw op wetenschappelijke wijze, zonder mijn ogen te sluiten voor de dagelijkse praktijk.

En zo blijkt dat wat voor de ene nabestaande lijkt te kloppen (praten over verlies is belangrijk), voor een ander helemaal niet te gelden (afleiding is minstens zo belangrijk). De een wil heel graag dat er een dag van nationale rouw wordt afgekondigd, de andere rouwt het liefst in de eigen omgeving. Er is geen ultieme waarheid. Zo kun je niet spreken van ‘het zwaarste verlies’ en kun je ook niet voorspellen hoe lang een rouwproces duurt. Dat is namelijk afhankelijk van allerlei factoren.

Blijkbaar is er na de verschrikkelijke vliegtuigramp veel behoefte aan duiding en komt mijn boodschap over. Dat is heel fijn. Duiden betekent dat je geen eigen mening of theorie verkondigt, maar dat je verschillende visies op de werkelijkheid naast elkaar kunt leggen. Verschillen kunt uitleggen, Maar ik ben niet de enige die dat kan: duiden. Dat kunnen de onderzoekers zelf ook heel goed.

Voor nu of in de toekomst: op zoek naar de huidige rouw-onderzoekers die kunnen duiden? Dit zijn er paar in Nederland: Paul Boelen (volwassenen en rouw), Mariken Spuij (kinderen, jongeren, gezinnen en rouw), Eva Alisic (kinderen en trauma), Maggie Stroebe-Harrold (rouw in het algemeen) Riet Fiddelaers-Jaspers (kinderen en jongeren ) en Jos de Keijser (rouw na moord /vermissing / suïcide). In Vlaanderen: Let Dillen (kinderen en rouw), Manu Keirse en Johan Maes (rouw in het algemeen).

Over Daan Westerink 555 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

3 Reacties

 1. Dag Sineke, fijn van je te horen. Ik maak morgen een lijst met rouwdeskundigen die net als ik mede op basis van wetenschappelijk onderzoek hun kennis over rouw verspreiden. Wil jij ook op die lijst? De lijst met wetenschappers is kort, het zijn mensen met wie ik intensief samenwerk. Ik ben bezig met een Europees gezelschap van rouwonderzoekers, maar het duurt lang voordat je daar financiering voor rond hebt. Natuurlijk zijn er ook een heleboel mensen verenigd bij het Landelijk Steunpunt Rouw, maar veel van deze rouwbegeleiders begeleiden vooral, zij spreken er niet over in het openbaar. En gezien de behoefte aan goede sprekers, wil ik dus juist een lijst maken met mensen die niet alleen kennis hebben over rouw (op wetenschappelijke basis) maar hier ook over kunnen spreken. Ik hoop dat dit een antwoord is op jouw vraag. Ik zet jou overigens met plezier op de lijst, zoals ik ook al sinds 2003 met overtuiging mensen naar jou doorverwijs. Hartelijk, Daan

 2. Zijn de rouw-onderzoekers verenigd? Aan welke eisen moet je voldoen om je aan te sluiten bij de rouw-onderzoekers? En waarin onderscheid een rouw-onderzoeker zich van andere professionals, gespecialiseerd in rouw?

 3. Ikzelf heb met vele soorten rouw te maken gehad.
  Ik weet dat rouwen voor iedereen anders verloopt.
  Ik weet dat de een niets moet weten dat er meer is tussen hemel en aarde.
  Ik weet dat men mensen ieder op een menselijke manier moet benaderen en in zijn waarde behouden maakt niet uit wat voor geloof en afkomst men ook heeft.
  Ik heb verschillende cursussen doorlopen waar ik heel veel van heb opgestoken.
  Maar dat is nog niet het belangrijkste geen oordelen, de mens de mens laten, de gevoelens van iedereen respecteren.
  Ook schrijf ik regelmatig dingen op die voor sommigen heel veel doen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.