Stervensbegeleiding in een nieuwe tijd – Hans Stolp

Hans Stolp begeleidde als pastor vele stervenden en hun familie en vrienden. Hij kreeg vragen als ‘hoe kun je stervenden zo bijstaan dat je een werkelijke steun bent’, en ‘is er eigenlijk leven aan de overkant van de dood’? Stolp wil bereiken dat mensen ‘de vele vragen die samenhangen met ons eigen levenseinde en dat van onze geliefden in alle rust al veel eerder te overdenken.’

Stolp is er van overtuigd dat de dood niet alleen een einde betekent maar dat de dood ook de geboorte is van de geest die verder gaat. Die overtuiging is op iedere pagina aanwezig. Want al pretendeert Stolp niet dat hij de waarheid in pacht heeft, er is haast geen ruimte voor een andere visie op de dood.

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan euthanasie, omdat Stolp zich grote zorgen maakt over de patstelling tussen de traditionele opvatting van bijvoorbeeld de kerken, die euthanasie verbieden, en de moderne opvatting ‘dat een mens niet zinloos hoeft te lijden, een opvatting die zich meestal niet bezint op een leven na de dood’, aldus de auteur.

Stolp beschrijft tussen de regels door een derde visie op sterven. Hij pleit voor een goede, liefdevolle en respectvolle zorg en goede pijnbestrijding rondom het levenseinde. Een pleidooi voor palliatieve sedatie dus, maar had hij dat nu niet duidelijker en minder zweverig kunnen beschrijven?

Hans Stolp (AnkhHermes)

ISBN 9789 0202 0550 3, prijs € 12,95

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

2 Reacties

  1. Dag Ineke,

    Jouw uitgebreide reactie paste zo te zien ook niet in 140 Twitter tekens 🙂 Die van mij ook niet. Wat ik jammer vind, is dat in de discussie jouw beschreven tussenwegen helemaal niet genoemd worden. Er zijn artsen die moeite hebben met euthanasie, en dus de palliatieve sedatie doorschuiven naar de verpleegkundigen, er zijn mensen die 3 keer bij komen uit hun sedatie, kortom: er wordt te weinig afgestemd. Als mensen gaan sterven, en ik vind dat artsen hier veel opener in moeten zijn, is het heel belangrijk dat er goede communicatie is over wat kan en wat niet. Ook mijn ervaring is dat de mogelijkheid tot het krijgen van sedatie niet betekent dat deze altijd gevraagd wordt. Als je weet dat je niet nodeloos pijn hoeft te lijden, en niet met pijn hoeft te sterven, worden lichaam en geest rustiger. En dan gaat afscheid nemen ook veel beter. daar hoeven we geen wollige boeken voor te lezen. Dat gebeurt al zo in de praktijk, zoals jij ook aangeeft. Ik zou willen dat artsen in opleiding allemaal een week meelopen in een hospice. Dank voor je reactie!

  2. Ha dag Daan,

    Ik begrijp dat voor jou ‘goede, liefdevolle en respectvolle zorg en goede pijnbestrijding’ gelijk staat aan palliatieve sedatie (mits dat goed wordt begeleid). In mijn beleving kan, maar hoeft een pleidooi voor deze ‘zorg’ nog niet direct een pleidooi voor palliatieve sedatie te zijn. Evenmin als een pleidooi voor waardig sterven een pleidooi is voor euthanasie, zoals de NVVE dat lijkt te willen claimen (dit slechts ter vergelijking). Immers in hospices (en vast/hopelijk op veel meer plekken) wordt deze ‘goede, liefdevolle en respectvolle zorg én pijnbestrijding gegeven, terwijl dat slechts in een aantal gevallen tot palliatieve sedatie leidt. (Palliatieve sedatie als bewustzijnsverlaging om pijn, benauwdheid, onrust en angst niet te hoeven ervaren en dat wordt ingezet als de dood spoedig te verwachten is). In mijn tijd als hospice coördinator denk ik dat palliatieve sedatie bij 10% van onze overleden bewoners aan de orde was. En altijd in afstemming met de stervende mens. Ik bemerk hierin wel een opgaande tendens, zonder daar nu direct cijfers bij te hebben.

    Kortom niets mis met palliatieve sedatie op zich, evenmin met euthanasie (daarover hoorde ik indrukwekkende liefdevolle voorbeelden van scan arts Monica Berden), maar het gelijk stellen van een pleidooi voor bedoelde zorg aan een pleidooi voor palliatieve sedatie, is wat mij betreft wat kort door de bocht.

    Veel goeds voor jou Daan en een warme groet, Ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield