Stille verhalen. Over verborgen verlies en verlangen – Evamaria Jansen

Stille verhalen - Evamaria Jansen december VU BoekenrubriekIn haar Gentse praktijk komt Evamaria Jansen veel schaduwrouw tegen. In haar boek Stille verhalen omschrijft zij deze als ‘rouw die niet erkend wordt en/of die sociaal niet wordt geaccepteerd’.

Pijn die er dus om tal van redenen niet mag zijn, waardoor er een leger van stille rouwenden ontstaat die zich niet gesteund voelen.

Deze rouwenden geeft Jansen een stem. De ouders van de ongeboren ‘Sterre’ bijvoorbeeld die na prenataal onderzoek de zwangerschap besloten af te breken. ‘Ik worstel nog steeds met het feit dat wij zelf beslist hebben om Sterre te laten sterven.’

Of de jongeren die hun beste vriend(in) door suïcide verloren. ‘Maakte hij de verkeerde keuze? Je weet het niet. Uiteindelijk weten we met ons allen helemaal niets en zelfs dat weten we niet zeker.‘ Het zijn stuk voor stuk indringende verhalen zonder zieligheidsfactor.

Het zijn kwetsbare portretten van mensen die de kracht vonden door te gaan na loodzware gebeurtenissen die het daglicht ooit niet konden verdragen. Door dit boek geeft Jansen hen jaren later de erkenning die zij verdienen.

Evamaria Jansen (Cyclus)

ISBN: 978 98 575 0437, prijs € 21,=

 

Daan Westerink

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress