Symposium ‘Zelfdoding? Praat er over!’

Op dinsdag 11 april organiseert Yarden het Symposium ‘Zelfdoding? Praat erover! De uitvaartorganisatie wil hiermee het thema zelfdoding bespreekbaar maken. Het symposium is voor iedereen die persoonlijk of professioneel, direct of indirect, met zelfdoding te maken heeft of heeft gehad. Tijdens diverse interactieve lezingen krijgen de aanwezigen inzichten en handvatten van inhouds- en ervaringsdeskundigen. Het symposium vindt plaats in Yarden Crematorium Daelwijck in Utrecht.

Beladen onderwerp

Steeds meer mensen komen door zelfdoding om het leven. Ook in Nederland komt het steeds vaker voor. In 2015 maakten 1 871 mensen een einde aan hun leven. Dat is het hoogste aantal ooit, maar als percentage van de bevolking waren er in de tweede helft van de jaren zeventig tot eind jaren tachtig meer zelfdodingen (CBS, 2016).

Al hebben veel mensen er mee te maken in hun omgeving: zelfdoding blijft een beladen onderwerp. En terwijl veel nabestaanden de behoefte hebben aan de vraag: ‘hoe gaat het met jou?’, krijgen ze vaak vragen over de manier waarop hun vader, moeder, broer, zus, zoon of dochter of andere dierbare om het leven is gekomen.

Vereniging Yarden wil met dit symposium zelfdoding bespreekbaar maken. Doel is om de complexiteit rondom het thema beter te leren begrijpen, nabestaanden beter te ondersteunen en bij te dragen aan preventie van zelfdoding.

Sprekers symposium

Het symposium biedt een gevarieerd en interactief programma met interessante sprekers:

  • Jan Mokkenstorm, directeur van 113 Zelfmoordpreventie, licht de cijfers, feiten en urgentie toe rond de preventie van zelfdoding en bespreekt wat je kunt doen om iemand te helpen zoeken naar een andere oplossing.
  • Viktor Staudt, ervaringsdeskundige die een poging tot zelfdoding overleefde, vertelt openhartig ‘Het verhaal van mijn zelfmoord’.
  • Danielle Pascal, schrijfster en psychosociaal therapeute, spreekt over  de impact van zelfdoding op de samenleving. Hoe gaan mensen die in hun omgeving met zelfdoding te maken hebben gekregen hiermee om en wat hebben zij nodig?

Programma symposium Zelfdoding

Na de ontvangst introduceert dagvoorzitter Daan Westerink, publicist, rouwdeskundige en docent aan Hogeschool Utrecht, het symposiumthema. Daarna kunnen bezoekers deelnemen aan twee van de drie interactieve lezingen. De belangrijkste bevindingen en conclusies uit de lezingen worden vervolgens besproken door de dagvoorzitter en sprekers. Vanzelfsprekend zijn er rouw- en verliesbegeleiders stand-by. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje. Het programma wordt muzikaal omlijst met live pianomuziek van Annerieke van der Loo.

Hulp en info

Voor hulp en informatie rond het onderwerp zelfdoding kunt u contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113.

Over Daan Westerink 554 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.