Tot 24 januari 2017!

Samen met mijn gezin ben ik de komende maand op familiebezoek in Australië. Een droom komt uit. Onze oudste dochter gaf een paar jaar geleden aan dat ze na de middelbare school niet direct wilde gaan studeren. Ze wilde op verre afstand van Nederland nadenken over haar toekomst. Even het systeem uit. Nederland is een heel vrij land maar het onderwijs leidt kinderen op tot eenheidsworst. Dat zijn mijn woorden hoor, dochterlief wil vooral niet gedwongen worden iets te doen waarvan ze niet zeker weet of ze dat wel wil. De appel valt zegt maar niet ver van de boom.

De uitnodiging van familie in Australië, nu drie jaar geleden, ‘dan kom je toch gewoon naar ons’ zorgde er voor dat ze een week later, op 15-jarige leeftijd, al haar eerste vaste bijbaan had, in de horeca. Ze legde ieder dubbeltje opzij om na haar eindexamen minstens een half jaar in Australië te kunnen rondreizen. En in New Zealand. En wellicht nog in Azië.

Tsja, en dan ga je met elkaar praten. Zou het niet heel leuk zijn om eindelijk eens zelf te kijken hoe neef en nicht in Australië een bestaan hebben opgebouwd? Hun ouders emigreerden in 1950 naar het verre land, en neef en nicht hebben inmiddels zelf kinderen en kleinkinderen. In de loop van die zestig jaar kwamen oom en tante en later neef en nicht met hun partners eens in de zoveel jaar naar Europa. En soms ging er iemand van uit Nederland naar Australië. Maar van onze generatie is er nog haast niemand op bezoek geweest bij hun verre verwanten.

Aangezien ook onze jongste dochter afgelopen voorjaar examen deed, ontstond het plan om met het hele gezin Down Under te gaan. Om daar te vieren dat onze kinderen geen kinderen meer zijn, maar volwassenen. En aangezien wij niet heel veel familie hebben, en kinderen niet genoeg mensen om zich heen kunnen hebben die van ze houden, bedachten we een nieuw familieritueel. Als onderdeel van de opvoeding, net als onze jarenlange bezoeken aan Lowlands en later Lollapalooza Berlin, vieren we een nieuwe fase van ons familieverband. In Australië.

Lang hoefden we dus niet na te denken. We gingen sparen voor een verre reis. En wat een mazzel dat beide meiden in een keer slaagden.

En nu zijn we dus op reis. De stekker gaat uit de sociale media, it’s family time. We gaan naar Summer Wonder Land, de seizoenen zijn precies omgekeerd. Kerst vieren met 37 graden. Nieuwjaar op een zwoel strand. Maar vooral gaan we ons hart ophalen. Aan al die hartelijke familieleden en vrienden die hun huis en hart open hebben gesteld voor ons, de Dutchies. We love you Aussies!

Tot 24 januari 2017, take care, zorg goed voor jezelf en zie je weer in het magische nieuwe jaar.

 

Daan Westerink

 

Over Daan Westerink 554 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.