Een perfect boek over verwerken van nare bevallingen – in memoriam Diana Koster

Perfecte bevallingen bestaan niet - Diana Koster

Diana KosterIn memoriam Diana Koster

Een hersenbloeding maakte op 25 april 2016 plotsklaps een einde aan het leven van verloskundige en vrouwencoach Diana Koster (50), ruim een maand nadat haar tweede boek ‘perfecte bevallingen bestaan niet’ verscheen. Ze had een grote missie: vrouwen coachen die door zwangerschap, bevalling en moederschap uit balans zijn geraakt. Bijna een kwart van de vrouwen die voor het eerst een kind krijgen, blijken na drie jaar nog altijd met een negatief gevoel op hun bevalling terug te kijken. Maar ze durven daar bijna niet over te praten omdat ze er in de meeste gevallen ‘zoveel moois voor terug hebben gekregen’. Dat legt een grote druk op de relatie met hun partners en geeft veel moeders een eenzaam gevoel. Terwijl volgens Koster luisteren en mensen hun verhaal laten vertellen soms al genoeg is om de verwerking een zetje in de goede richting te geven. Het boek geeft vrouwen en hun partners allereerst de bevestiging dat het normaal is om ondersteuning te zoeken bij het leren omgaan met een heftige bevalling. Daarnaast bevat het zeer praktische informatie, handvatten, oefeningen en ervaringsverhalen van moeders en vaders. In het boek ook aandacht voor ouders wiens kindje is overleden tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. Koster was nog lang niet klaar met het leven en met het verspreiden van haar boodschap ‘luister naar ouders’. Haar grote droom was een Engelse vertaling van haar boeken. Gezien de internationale belangstelling voor haar boodschap zou het zomaar kunnen dat die droom alsnog uit gaat komen.

Diana was een gepassioneerde spreker. Ze probeerde moeders te empoweren na een ingrijpende bevalling. Gaf de broodnodige aandacht zodat ze niet bij de pakken neer gingen zitten. Gaf ze vervolgens het vertrouwen om aan de slag te gaan met het meegemaakte trauma en focuste daarbij op de kracht van vrouwen en op het doorgaan ondanks alles. Dat maakte haar zo bijzonder. Ze wist op een luchtige, humoristische en toch zeer serieuze en oprechte manier te focussen op het opstaan, zonder voorbij te gaan aan momenten waarop je alleen maar kunt en wilt vallen.

Tijdens een congres in 2011 las ze het gedicht ‘He is gone’ voor, de mannelijke variant op ‘She is gone‘ van David Herkins. De Britse Koningin Elisabeth selecteerde dit gedicht voor de uitvaart van haar moeder in 2002. De zin die centraal stond tijdens deze uitvaart komt uit She is gone en staat ook op de rouwkaart van Diana. “You can shed tears that she is gone / or you can smile because she has lived.”

Die zin is een houvast om door te gaan met het verspreiden van de missie van Diana.

She is gone

You can shed tears that she is gone
or you can smile because she has lived.

You can close your eyes and pray that she’ll come back
or you can open your eyes and see all she’s left.

You heart can be empty because you can’t see her
or you can be full of the love you shared.

You can turn your back on tomorrow and live yesterday
or you can be happy for tomorrow because of yesterday.

You can remember her and only that she’s gone
or you can cherish her memory and let it live on.

You can cry and close your mind, be empty and turn your back
or you can do what she’d want: smile, open your eyes, love and go on.

David Herkins

Hieronder:

Diana leest He is gone voor tijdens lezing ‘Coping; wat koop je ervoor?’
Congrescentrum ReeHorst Ede, 10 oktober 2011.

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

1 Reactie

  1. Wat goed om dit onder de aandacht te brengen. Het blijft actueel. Een jaar al moeten vtienden en familie deze vrouw al missen. Maar ze kunnen kiezen, om daar aan te denken en stil bij te staan of om er stil van te genieten dat ze wat met haar hebben gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield