Heren graag zittend plassen!

goedfoutKleine jongetjes die ons huis bezoeken moeten soms plassen. Dat is heel normaal. Grote jongens trouwens ook. Net als de meisjes doen sommige jongens hun plasje zittend. Maar de overgrote meerderheid vindt het toch het allerleukst om die straal staand te laten kletteren in de pot. Als je na afloop van hun toiletbezoek zelf het kleine kamertje betreedt, dan springen de tranen je soms in de ogen. Er is overal geplast, waaronder ín de pot. En náást de pot. En óp de bril die na hun bezoekje altijd omhoog staat. Heel vervelend voor de meisjes die daarna willen plassen.

Ik werk in een team met louter vrouwen. Als er hier vergaderd wordt, dan wil het nog wel eens voorkomen dat een man het pand bezoekt. En dus ook het toilet. Keurige heren, niets op aan te merken. Tot je na hen het kleine kamertje bezoekt. Overal druppels, ook op de vloer, en de natte wc-bril staat standaard omhoog. Soms is er niet eens doorgetrokken. Gadverdamme! Ik hoop dan altijd maar dat ze in ieder geval wel hun handen gewassen hebben. …

Ook op de school van de meiden was het toiletgebruik door de jongetjes een drama. De wc’s stonken altijd. De school heeft dit opgelost door aparte jongenstoiletten te maken. Daar stinkt het nu nog steeds, bij de meisjes is het tegenwoordig droog en schoon. En de jongens die blijven zitten tijdens het plassen, die mogen heus ook gebruik maken van de schone wc’s. Als ze na afloop de bril maar droog achter laten.

Hierbij dan nog maar eens gedragsregels van de juf voor jongens en mannen die toiletten bezoeken die ook door meisjes en vrouwen worden gebruikt:

– plas zittend
– verwijder druppels na afloop
– was altijd je handen na het plassen.

En mocht je niet kunnen zitten:
– plas in de pot, niet ernaast
– kijk niet om je heen tijdens het plassen
– plak om te richten desnoods een vlieg in de pot
– doe de bril na het plassen weer naar beneden
– controleer of bril en wc-vloer droog zijn
– was altijd je handen!

Met de groeten van de toiletjuffrouw,

Daan, 6 april 2006

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

51 Reacties

 1. Een Duitse rechtbank heeft bepaald dat een man niet gedwongen mag worden om zittend te plassen.

 2. Avatar van Yves Mory
  Wat een onzin de urine stinkt meer. Dit hangt totaal af van je levensstyl en de schadelijke stoffen die je opneemt.

  Trouwens elke man die met zijn prostaat begaan is plast beter zittend, en heeft geen bezwaar om te gaan zitten mijn inziens!

  U bent zo iemand die zal beweren dat mannen ook meer last hebben van flatulentie, terwijl het omgekeerde waar is! Praat met kennis dame, niet met gezeik! 🙂 wat een woordspeling toch…

 3. Avatar van Sjoerd
  Zittend plassen maakt het mogelijk dat urine wordt gescheiden van de vaste ontlasting. Een hurktoilet met een voor en onderafvoer, of een zittoilet met plasopvang in de binnen-voorkant is daarvoor nodig. Bij het hurktoilet worden de billen gewassen boven de vochtafvoer (Ecosan).
  Het scheiden van urine heeft het voordel in landen met weinig water dat het vaste/droge bestanddeel gecomposteerd kan worden, terwijl het natte bestanddeel lokaal verzonken of gefiltreerd kan worden. In een ziekenhuis in Boxmeer worden deze toiletten nu toegepast om te zorgen dat medicijnen uit de urine niet in de feacalien verwerkingsinstallaties komen.
  Als het zittend plassen met urine-scheiding meer invoering kan vinden in Nederland, kan men zelfs biogas maken van het vaste bestanddeel met het spoelwater voor hoge concentraties aan bewoners. Ook goed voor het milieu.
  Reactie is geredigeerd

 4. Avatar van lisa
  als ik moet plassen ga ik altijd naar de w.c. maar soms
  als ik heel nodig moest en ik moet het snel doen komt er wel eens een druppel op de bril.maar dan veeg ik het altijd af met het papier wand ik wil netjes zijn. maar dan zeurt mijn vriedin he lisa waar blijf je nou!

 5. Avatar van H.P. Pilatus
  De gemiddelde pot is gewoon te laag. Laat de dames dan maar beter functionerende toiletten ontwerpen. oh eh die bestaan al; urinoirs!
  maar goed, bril omhoog en goed richten en daarna spettertjes met een papiertje weg werkt voor mij prima.
  Voorts ben ik van mening, dat Carthago verwoest moet worden
  http://www.jesusneverexisted.com

 6. Avatar van Croisabel
  Terwijl ik dit log lees krijg ik een bord eten in mijn handen geduwd… 🙂
  Heb zelf schoonmaakwerk gedaan in een ziekenhuis, en inderdaad, de honden lusten geen brood van de vrouwentoiletten! Maar goed. Bij de mannen was het nu ook niet echt lekker. Voordeel van zo’n werkervaring is dat je je handen niet meer omdraait voor zo’n schoonmaakklus, eigenlijk is het zo gedaan en het resultaat is altijd erg prettig!

 7. Avatar van Voordaan
  @ Blauwoog: schrijven over plassen, poepen, seksen: het levert altijd veel reacties op. Schrijven over eten ook trouwens….

 8. Avatar van Blauw Oog
  Godallemachtig… 43 (!) reacties op een verhaal over zeiken… 😉

  Overigens zag ik gisteren een jongetje dat midden in een drukke straat gewoon op straat stond te plassen. (Staand.)

 9. Avatar van Voordaan
  Bril omhoog is voorwaarde als je staand plast. Maar daarna graag de bril weer naar beneden doen voor degene die na je komt, toch?
  Diepe zucht: dank voor de reacties, ik hoop dat iedereen prettig heeft geplast de afgelopen dagen…

 10. Avatar van greet
  Hinderlijk, dat geplas naast de pot,
  maar wat is er nou zo erg aan dat de bril omhoog staat?
  dat vind ik zelf juist wel zo prettig,
  dan is daar tenminste niet bovenop gepist.
  Dus heren, zittend plassen,
  en anders de bril eerst omhoog.

 11. Avatar van Moonfairy
  Hier komt de mening van Moonfairy
  ik weet nog heel goed dat ik bij Manneke Pies stond in Belgie, en dat ik dacht ben ik ff blij dat ik niet de hele dag hoef te plassen, ik was toen 8 jaar oud. NU denk ik dat iedereen moet beseffen dat als je plast of poept er iemand na jou komt, of iemand voor jou was, die hetzelfde doet, en dus is HYGIENE gewenst!!
  liefs Moonfairy

 12. Avatar van Jos Goedmakers
  Aan de reacties te zien begint het wel heel erg op een grote boodschap te lijken…:-))

 13. Avatar van Zilvertje
  Het plaatje is prachtig!

  Ook hier komen plassende mannen/jongens die er altijd naast zitten en dan zitten wij meiden, nat en stinken dat dit doet!

  Of laat iemand de bril omhoog, schuift die kleine Blancie met haar slaaphoofd, zo de w.c in als ze in de nacht een plasje moet doen, nou dat is schikken!

  In elke huis een wc voor heren en een voor dames en de heren houden hem zelf schoon en doen hem met een sleutel op slot, wij dames mogen er nooit in, zalig!

  Ik heb al mijn jongentjes leren zitten en handjes wassen en ik hoop dat ze het altijd blijven doen!

 14. Avatar van jeg synes/even stilstaan bij...
  Ja jacob heeft gelijk……..ongelofelijke smerige dames wc’s, dat kun je niet eens meer een toilet noemen…..vrouwen kunnen zulke ontstellende viespeuken zijn, dat hou je niet voor mogelijk…..
  soms ga ik naar een heren toilet omdat de dames afdeling niet te gebruiken is…….
  En nooit op de bril gaan zitten….is ook meteen een goede oefening voor de bil- en bovenbeen spieren en de balancing of the total body!!:))

 15. Avatar van jacob hesseling
  Dames gaan niet zitten omdat het zo vies is, flikkeren daarna bandages, inlegkruisjes en tampons in de pot en wc papier wordt per rol op de grond achtergelaten . Mijn ervaring in cafe’s en jeugd societeiten is niet erg best met dames wc’s. Neemt niet weg dat kerels, omdat ze toch meestal niet kunnen richten, beter kunnen gaan zitten , Overigens altijd eerst even papier in de pot scheelt veel vegen en gesputter.Wat een verhaal zeg ! Allen plezierige stoelgang toegewenst.

 16. Avatar van Ramirezi
  Bij ons thuis zijn alle mannen (jongens) gewend om te gaan zitten. Alleen als we op vakantie gaan naar Engeland dan mogen wij (de mannen) graag met z’n drietjes naast elkaar ruim om ons heen plassen tegen zo’n heerlijke engelse pismuur…

 17. Avatar van Voordaan
  @ Robert en Ernst: zo zie je maar hoe makkelijk het is en hoe hygiënisch. Ik hoorde dat jongetjes met blaasproblemen niet goed uitplassen inderdaad. En die druppeltje op je beenharen: gatsie!

 18. Avatar van Ernst
  Gelijk heb je. Moet je als man eens langs je benen strijken als je staand met blote benen geplast hebt. Je weet niet wat je voelt. Allemaal miniscule zeikdruppeltjes op je haartjes. Gewoon zitten en als je wat ouder bent plas je ook nog eens beter helemaal uit, ter voorkoming van een blaasontsteking.

 19. Avatar van Cor
  goed richten…was ut maar zo eenvoudig…..ik hoor m’n zoontje( heel lange geleden) nog zeggen, toen hij op z’n donder kreeg…..’maar papa, mijn plasser maakt altijd eerst een rondje…..

 20. Avatar van Isis Nedloni
  Goed leren richten tijdens de opvoeding lijkt me het handigst.Het is een wat vergeten gebied…dat geplas en gepoep…terwijl het ons levende wezens toch dagelijks bezig houd.; ))

 21. Avatar van E de Waal
  Dames dames toch
  Dit wordt zo langzamerhand een antimannen blogje
  Begin mij hier gediscrimineerd ,seksistisch bejegend ,geintimideerd enz te voelen

  Kortom

  Ik voel mij hier als man in de zeik gezet

 22. Avatar van Loes
  Ik verdenk de jongens en mannen er ook van, dat ze hun remsporen niet al te vaak wegschrobben uit de pot.Gadver..!!
  Verder is het handenwassen na de toiletgang noodzakelijker voor mannen. Zij hebben tenslotte hun fluit ermee vastgehouden, bij ons vrouwen zit er dubbelgevouwen toiletpapier tussen, waarmee ik niet wil zeggen dat het bij ons niet nodig is.

 23. Avatar van Alice
  Juist precies,
  wat een gedoe met die pies 🙂

  Werkelijk, zoiets kleins zou zomaar op een kwade dag mij in een staat van ontploffing kunnen brengen als er toch al veel van die ‘kleine dingetjes’ mis zijn gegaan. En je opeens plompverloren je gat laat vallen op een bril, die niet omhoog heeft gestaan en dus ook onder een fijne nevel van kleine piesdruppels zit, waar jij nu nietsvermoedend in bent gaan zitten. Walgelijk!

 24. Avatar van Voordaan
  Ha Debby! Ja, als jongetjes kunnen leren rekenen kunnen ze ook leren om te gaan zitten op de bril. Ze poepen toch ook niet staand… Leuk gezicht moet dat zijn, al die pantoffeltjes! Dat schoenen uit geldt bij ons ook, hoef ik nooit te zeggen want dat doen de meiden wel!

 25. Avatar van debby
  Om dezelfde reden bij mijn dochter op school aangekaart dat jongetjes ook kunnen zitten…

  Een tiental vreemde blikken waren mijn deel…’Want hoe kon ik dat voorstel nou in werking krijgen, bij heel veel jongens thuis wordt dat niet aangeleerd, enz, enz’

  Kinderen weten vaak snel genoeg dat er bij verschillende omstandigheden (in dit geval bv een schoolgebouw dan wel thuis) verschillende regels kunnen gelden (gaan zitten op het toilet versus, tja, spetteren?)

  Gelukkig gaat de kale doperwt [b]gewoon[/b]zitten, en dat geldt ook voor het bezoek. Net als je schoenen uitdoen en gastenpantoffeltjes in alle kleuren, soorten en maten aantrekken als je hier binnengaat. kwestie van consequent zijn.

 26. Avatar van Theodora
  haha, heerlijk onderwerp weer. Ik ben niet zo bang voor een beetje urine. Urine is over het algemeen vrij schoon of ze moeten een dijk van een blaasontseking hebben. Voor ik ga zitten op een openbaar toilet maak ik de bril wel even schoon of leg er een stukkie papier op.

  Beste dames en heren, jullie moeten je realiseren dat de deurkruk, de knop voor doorspoelen en de kraan ook ontzettend smerig kunnen zijn. Ik was mijn handen dan ook uitgebreid en sop dan gelijk de kraan ook even af voordat ik hem dichtdraai anders moet je weer opnieuw beginnen. Als er geen papieren handdoekjes zijn dan droog ik mijn handen niet af of droog ze een beetje aan mijn broek.
  Dus als jullie thuis het sanitair poetsen, vergeet de deurkruk niet!

 27. Avatar van sjoukje
  "Heren doe de bril omhoog de dames zitten ook graag droog" Dat soort spreuken vind je niet voor niets op openbare toiletten! En mannenpis stinkt ook zo gruwelijk over het algemeen vind je niet?

 28. Avatar van E de Waal
  Wat is er in jullie vrouwen hier op het VKweblog gevaren
  Isis had laatst al een poep blogje
  Dit is nu weer een pies blogje
  Is dit wat de lente met jullie doet ?

 29. Avatar van Voordaan
  Dames, een toiletdame doet toch goed werk hoor in de O.T. Maar toiletten bij festivals: te weinig en geen verfrissende doekjes! Die zelfreinigende toiletten zijn trouwens geweldig nietwaar?

 30. Avatar van Trullenhoedster
  Sterker nog, ik heb buiten-de-deur-plasangst. Ik hou het liever zo lang mogelijk op dan ergens een O.T. te bezoeken. brrrrrr

 31. Avatar van Monique
  Overigens ga je toch niet zittend plassen op een openbaar damestoilet? Dat heb ik nog NOOIT gedaan.

 32. Avatar van Monique
  Goed onderwerp! Ik irriteer mij mateloos aan heren die a. de bril niet naar beneden doen en b. de boel onder zeiken.
  Deze mannen zijn in mijn ogen gewoon slecht opgevoed!

 33. Avatar van Voordaan
  Goedzo heren, zo mag ik het horen! Gezeik is beter dan gekletter! En opvoeden begint bij de geboorte!

 34. Avatar van Trullenhoedster
  Zoonlief zit, Geliefde staat. Maar nooit druppels, want wij hebben een zgn plonsplee. Dus wie er ook plast, het komt diep in de pot terecht. Aanrader…;)

 35. Avatar van de rookvogelwachter
  Het begint met een kleine boodschap, maar langzaam maar zeker nemen de vrouwen de macht over. U bent gewaarschuwd.

 36. Avatar van Solvejg
  Jaha, mijn mannetje krijgt ingepeperd dat hij moet zitten op de pot!! Geen zin in schoonmaken na elke plasbeurt!

 37. Avatar van Jos Goedmakers
  Daan, ik denk dat dit geen verkooppraatje is voor het gebruik van de plastuit voor vrouwen….Maar je hebt gelijk. Ik zal, wanneer ik bij je ben, niet vergeten om 50 eurocent neer te leggen op je tafel. Daarna was ik m’n handen in onschuld.

 38. Avatar van man met sombrero
  Zelf let ik er altijd goed op. Ik veeg elke druppel weg, ook op openbare toiletten. Maar ik wil er wel op wijzen dat elke toiletjuffrouw zal beamen dat damestoiletten het smerigst worden achter gelaten. Hoe, is mij een raadsel, aangezien het voor juliie zittend toch makkelijker mikken is. Maar echt, ik heb het van veel toiletdames gehoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield