Hoe kinderen rouwen

rouw-bij-kinderen-en-jongeren-mariken-spuij-boek-cover-Ieder jaar verliezen ongeveer 6400 kinderen een ouder. Ongeveer 2000 kinderen verliezen een broer of zus. Daarnaast verliezen veel kinderen voor ze volwassen zijn een grootouder, ander familielid, leraar of een andere dierbare. Slechts 1 op de 20 jongeren van rond de zestien jaar heeft nog helemaal geen verlies meegemaakt. De dood hoort volgens psycholoog en orthopedagoog Mariken Spuij dan ook bij het leven, ook bij dat van kinderen. Toch vinden volwassenen het soms heel lastig om dit onderwerp juist met kinderen en jongeren te bespreken.

Er verschijnen jaarlijks heel veel boeken over het begeleiden van kinderen, maar veel van die boeken zijn alleen gericht op het omgaan met emoties en lijken rouw bij kinderen te problematiseren. Spuij’s informatieve en praktische boek, gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten, geeft in de eerste plaats inzicht in het rouwverwerkingsproces van kinderen en jongeren en laat zien dat de meeste kinderen geen hulpverlener nodig hebben, maar een steunende omgeving.

Een verademing. Het vlot leesbare boek biedt de laatste inzichten over kinderen en rouw en biedt handreikingen aan ouders en hun omgeving, aan onderwijzers en aan hulpverleners bij het steunen van een kind, ook als het wel vast dreigt te lopen. Het boek heeft een logische volgorde maar de hoofdstukken kunnen ook los van elkaar gelezen worden. Het geeft antwoorden op de meest voorkomende vragen over rouwende kinderen en jongeren. Wat is rouwen precies? Wanneer spreek je van vastlopende rouw? Wat zijn normale reacties op een verlies? Welke factoren beïnvloeden de verwerking? Hoe vertel je een kind dat een dierbare gaat overlijden? Welke invloed heeft de relatie tussen ouders en kind op het rouwproces? Hoe communiceer je met kinderen die iemand verloren? Welke hulp is voorhanden en wie kan deze bieden? En hoe kun je op school omgaan met de rouw van een leerling?

Dit boek was er nog niet en daarom is het een aanwinst voor iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren die een dierbare verloren.

Titel: Rouw bij kinderen en jongeren. Over het begeleiden van verliesverwerking (Uitgeverij Nieuwezijds)

Door: Mariken Spuij

Prijs: € 24,95

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield