Rouw op mijn dak – Martin Los

“Drie kinderen waren al geboren voor zij kwam. De eersten zoals baby’s er in de regel uitzien bij de geboorte: het hoofd een beetje gedrongen nog, geboortevet op hun lichaam. Maar Rosa kwam uit de moederschoot als van een glijbaantje in de handen van de dokter. Het blauwe ogen wijd open. Armpjes uitgestrekt naar ons toe. Als ze kleertjes aan had gehad, had het ons niet verbaasd. En in plaats van gezonde kreten van geboortepijn, leek ze meteen al iets te willen zeggen. We voelden als ouders meteen: dit is een heel bijzonder kind.”

Zo begint pastoor Martin Los zijn toespraak tijdens de afscheidsdienst ter nagedachtenis aan zijn dochter Rosa den Boer-Los, die in augustus 2016 op 37-jarige leeftijd overlijdt na een kort ziekbed. Rosa was een bijzonder kind, een new kid on the block, die de levens van haar ouders, broer en zussen, partner en vrienden en anderen die ze later tegenkwam voorgoed veranderde. En dat kwam niet alleen door haar prachtige, lange rode haar.

Tijdens haar ziekte die zich een jaar eerder openbaarde en die kort daarop ongeneeslijk bleek te zijn, blijkt Rosa over een enorme kracht te bezitten. Ze wilde andere mensen leren met hun ziekte om te gaan, en vooral dat hulpverleners en familie en vrienden van zieken beter met hen kunnen omgaan, aldus Los. Het lijvige boek is niet alleen een postuum eerbetoon Rosa. Het is vooral een kleine filosofie over het leven, en over het geloof in een grotere kracht. Het gaat over het grote verdriet van ouders, broers, zussen, partners en vrienden die een zo geliefde dierbare moeten laten gaan. Maar vooral ook laat de schrijver zien hoe je nabij kunt zijn bij stervenden en hun naasten. Door er gewoon te zijn. En te luisteren. Een troostend boek, niet alleen voor ouders van een overleden kind.

Titel: Rouw op mijn dak. Een priester, een vader, de dood van zijn kind

Door: Martin Los (Adveniat)

Prijs: € 19,95

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield