Slotcouplet – Sander de Hosson

‘How people die remains in the memories of those who live on’,  schreef de Britse verpleegkundige en arts Cicely Saunders. Oftewel: je wordt herinnerd zoals je bent gestorven. Deze woorden zijn een leidraad in het boek Slotcouplet, een bundeling columns van longarts Sander de Hosson.

Memento Mori

De Hosson is een arts die dat doet wat veel collega’s het allermoelijkste van hun beroep vinden. Naast stervenden zitten. Ze bemoedigen. Ze troosten. Hun pijn verlichten. En, minstens zo belangrijk: hun naasten bijstaan. Hij ziet en hij handelt. Hij ziet hoe hartverscheurend het is als een jonge krachtige en prachtige dertiger in no time veranderd in doodziek vogeltje dat afscheid moet nemen van zijn jonge vriendin. En hij regelt vervolgens dat er een paar uur later toch een trouwerij is met getuigen en bubbels zodat een paar uur later een veel te jonge maar wel gelukkige bruidegom zijn ogen sluit.

Hij ziet hoe een jonge moeder met al haar laatste krachten vol woede vecht tegen haar aanstaande dood omdat ze haar kindjes niet alleen wil laten. En hij zorgt er voor dat ze pijnstillers neemt waardoor ze heel rustig wordt en met haar kinderen in haar armen het leven uit glijdt zodat zij zich hun moeder zullen herinneren als de kalme en liefdevolle moeder die ze altijd was.

Artsen willen hun patiënten genezen. Patiënten willen vaak niet opgeven. Helaas lukt dat niet altijd. Maar als het dan echt einde verhaal is, dan wil je dat er artsen als Hosson naast je bed staan. Die je bemoedigen, die vragen durven te stellen en die vooral jou zien en niet alleen je ziekte zien. Artsen die je waardig tot en met het einde begeleiden.

Slotcouplet is een boek dat hevig ontroert en laat zien wat er allemaal is veranderd in de gezondheidszorg, net als in de uitvaart. Een boek dat inspireert en niet alleen in de kast van iedere arts en verpleegkundige moet staan. Ook uitvaartbegeleiders behoren tot de doelgroep. Omdat het verhalen bevat over mensen voor wie straks een uitvaart geregeld moet worden. Omdat uitvaarbegeleiders inmiddels net als artsen vooral mensen zijn die weten hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen.

Titel: Het slotcouplet

Door: Sander de Hosson

Prijs: € 18,99

 

Deze recensie verscheen in Vakblad Uitvaart, april 2018

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.