Verdwaald in alle vragen: een zoektocht na de zelfdoding van mijn broer – Alje Kamphuis

Als Ernst in augustus 2008 uit het leven stapt, heeft zijn broer, journalist Alje Kamphuis, hem al bijna een jaar niet meer gezien. De zelfdoding verrast iedereen. Ernst, of Ernesto, was muzikant en begenadigd kunstenaar. Politicus Alexander Pechtold, schrijver van het voorwoord, kocht diverse werken van hem. Maar Ernst had ook een bipolaire stoornis en probeerde zijn angsten en stemmingswisselingen te onderdrukken met alcohol en verdovende middelen. Ook werd hij diverse keren vrijwillig opgenomen. Ernst overlijdt op het moment dat zijn omgeving denkt dat het beter met hem gaat.

Broer Alje blijft achter met duizenden vragen. Waarom kon Ernst het leven niet meer aan? Waarom moest hij eenzaam sterven? Had iemand iets kunnen voorkomen? En hoe beleven anderen de zelfdoding van een geliefde of gezinslid? En moet er niet meer begrip komen voor mensen die psychisch ondraaglijk lijden?

Van klinisch psycholoog Ad Kerkhof tot de broer van Antonie Kamerling, van weduwe Xandra Brood tot de psycholoog van Ernst: Alje schetst een liefdevol, compleet portret van zijn broer, en van andere mensen die het leven niet meer aankonden. Door gewoon alle vragen te stellen die in je opkomen na de confrontatie met een suïcide.

Alje Kamphuis (Van Praag)

ISBN 978 90 4902 605 9, prijs € 19,95

Daan Westerink, 18 maart 2012.
Deze recensie verscheen in Vakblad Uitvaart, maart 2012

 

 

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

4 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield