Weg met de schotten tussen vmbo, havo en vwo

Mohamed El Asri begon op het vmbo en zit nu op het hbo

Ontmoet een van onze toppers Mohamed El Asri, student Journalistiek en uitblinker aan de Summerschool van Hogeschool Utrecht afgelopen zomer. El Asri begon zijn schoolcarrière op het laagste niveau van het vmbo en studeert nu dus aan het hbo. Intelligente kinderen zoals hij, van laag opgeleide ouders krijgen volgens een onderzoek in opdracht van de Inspectie van Onderwijs niet dezelfde kansen als hun leeftijdsgenootjes met ouders die wel hebben doorgeleerd. Dat Mohamed nu studeert is een enorme prestatie.

De CITO-toets weer invoeren is volgens mij geen oplossing voor dit probleem. Het huidige schoolsysteem is het probleem. Je moet je groeispurt nog maken, je hersenen groeien nog door tot je 23ste, maar deze toets op je twaalfde, die kijkt of Nederlands je moedertaal is en je zonder hulpmiddelen kunt rekenen en schrijven, veroordeelt heel veel jongeren tot het volgen tot onderwijs dat niet bij ze past. En aangezien onderwijsinstellingen doodsbang zijn voor uitval, want daar staan geldboetes op, staan er schotten tussen het vmbo enerzijds en havo/vwo anderzijds. Eenmaal vmbo blijft al gauw vmbo. Dat betekent enorm veel geduld hebben en doorzettingsvermogen kweken voor kinderen die het wel in zich hebben, maar waar het er op jonge leeftijd nog niet uitkwam.

Daarnaast bevordert de toets de zesjescultuur. Waarom zou je je best doen als je afgerekend wordt op het laagste resultaat? Spelling op vwo-niveau aankunnen en breuken op vmbo-kaderniveau? Naar het vmbo. Waar je onder je niveau werkt. Met veel uitval als gevolg. Dus. Ben je te vroeg getest of heb je ouders die lager opgeleid of niet-westers zijn en hebben je ouders geen grote bek, geen enorm netwerk noch een dikke portemonnee, dan kun je het voorlopig wel schudden als kind. Dan snappen scholen je niet. Hoe slim je (nu al) bent of (nog) niet.

En hoe nu verder? Waarom is de middelbare school geen vervolg van de basisschool, waar leerlingen in een klas op verschillende niveaus verschillende vakken kunnen volgen? In Amsterdam start vanaf 2017 zo’n school. Een school voor 0 tot 18 jarigen. Zonder schotten voor de oudste leerlingen tussen vmbo, havo en vwo. Je doet vakken op het bij jou passende niveau. En dan kan het zijn dat dat voor wiskunde op vwo-niveau is en voor Frans op vmbo-niveau. Geen probleem als je wiskunde wilt studeren, daar heb je immers geen Frans voor nodig. En degenen die iets met hun handen gaan doen, die hebben ook gewoon een goed middelbareschooldiploma op zak. Niets lager of hoger onderwijs. Passend onderwijs voor ieder kind. Met of zonder mondige of al dan niet hoger opgeleide ouders. Een utopie?
Meer over deze school:http://www.obslaternamagica.nl/corp/downloads/2451.pdf

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield