Leven na de wending. Als je kind overleden is – Rob Bruntink

‘Er is geen gebruiksaanwijzing voor het omgaan met het verlies van een kind. Iedere ouder moet voor zichzelf uitvinden wat voor hem of haar het beste is’, zegt Cornelieke, die in 2009 haar 21-jarige dochter Wies verloor aan de gevolgen van een ongeluk. In Leven na de wending vertelt zij, samen met elf andere ouders van een overleden kind, haar verhaal.

Het boek had een moeizame start. Rob Bruntink werd na de eerste interviews ernstig ziek. Toen hij was hersteld, sloeg het noodlot wederom toe. Wies, de dochter van eerder genoemde Cornelieke, mede-oprichtster van ‘De Wending, uitvaartbegeleiding van kinderen en jongeren’, kwam om het leven bij een ongeluk. Van opdrachtgever werd ze interview-kandidaat. Ook haar man vertelt hoe hij verder ging na de dood van dochter Wies.

De kracht van het boek zit in de verscheidenheid aan ervaringsverhalen. Het laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen ouders die geconfronteerd worden met het overlijden van hun zoon of dochter. Maar hoe ouders ook ‘overleven’: het overleden kind blijft een grote rol spelen in hun leven. ‘Haar lichaam is wel weg van deze wereld, maar ik voel haar aanwezigheid’.

Rob Bruntink (De Wending)
ISBN 978 94 6155 006 4, prijs € 18,95

Daan Westerink, januari 2012

 

Deze recensie verscheen in Vakblad Uitvaart, editie januari 2011
copyright Daan Westerink
Over Daan Westerink 555 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.