Borsten

fotoONTDAAN Vandaag start de borstvoedingsweek, en dus wijdde Martin Bril zijn column in de Volkskrant aan het borstvoeden in het openbaar. Bril weet niet of hij er een standpunt over heeft(?!), maar eigenlijk vindt hij het maar niets, voedende moeders in het openbaar. ‘Wat zij doet is gewoon te mooi om aan deze brute wereld te laten zien’, zo schrijft hij. Maar zij doet dit niet voor hem en die lelijke wereld, zij doet het voor haar zuigeling heer Bril! Hierbij roep ik, een niet meer zogende moeder, andere zogende moeders op om Bril’s gemor te negeren, hun moederborst niet weg te stoppen, maar haar juist als lesmiddel te gaan gebruiken. De borst is een gegeven waar de maatschappij mee om moet leren gaan. Als het kan al zo jong mogelijk, bijvoorbeeld door pictogrammen in het onderwijs te gebruiken van zogende vrouwen en van vrouwen met 2, 1 en geen borsten. Het is normaal dat vrouwen hun kinderen voeden, als het moet ook in het openbaar. Vaak gebeurt dit heel discreet, zoals plassende mannen in het urinoir dat ook kunnen zijn, al kunnen ze als ze het willen alles zien. Maar ik neem aan dat ook meneer Bril als ie samen met andere mannen gezellig aan het plassen is, zijn geslacht ook niet aan iedereen laat zien, zo van ‘mooi is ie hè, kijk eens hoe recht ik kan plassen!’ To pee or not to pee, that’s the question. En zo is het voor de zogende moeder een kwestie van: voeden of krijsen. Het zogen heeft niets te maken met dat ‘iedereen overal alles maar doet’, meneer Bril! En u hoeft er ook niets van te vinden. Ik vind er ook niets van dat mannen op een rijtje staan te plassen in de meeste uitgaansgelegenheden. Het lijkt me een hele gewone zaak. Als een moeder haar kind wil voeden is dat tenslotte háár goed recht. Of nee, haar kindje heeft hier recht op. Het gaat tenslotte om zijn, of haar, eerste levensbehoefte.

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

4 Reacties

 1. Avatar van Voordaan
  Dag Paula, in mijn vorige mailtje heb ik het mailadres gezet als link, in het oranje! in het zwart: redactie@volkskrant.nl
  Ik kan je vorige mail niet corrigeren trouwens, maar als mensen willen reageren: klik de volgende link aan: mailto:borstvoedingsweek@youngdesign.nl Zo goed? Succes!

 2. Avatar van Paula
  Hoi Daan, als je me het email adres geeft wel 🙂

  Kun jij een b voor email adres zetten, dat is weggevallen, nu staat er orstvoedings… ipv borstvoedingsweek@…

  Thanks

  Paula

 3. Avatar van Daan Westerink
  @ Paula: geweldig deze reactie! Stuur je deze ook naar Martin Bril zelf? mailto:redactie@volkskrant.nl

 4. Avatar van Paula
  Meneer Bril,

  U denkt dat de moeder met een zwaaiende beweging haar bloes openknoopt, met een slingerende beweging haar borsten ontbloot en met luidgeroep haar kind aanlegt?

  Ik nodig u (en anderen) van harte uit om op 8 oktober te komen kijken hoe discreet voeden kan. Het is jammer dat er kritiek op is, op voeden in het openbaar. Het kindje krijgt antistoffen van de moeder en bewezen is dat het voor de gezondheid van moeder en kind het allerbeste is. Het is ook gewoon natuurlijk. Zo is het vrouwenlichaam bedoeld. Helaas ondervinden vrouwen door druk van deze tijd allerlei hinder. En dat is jammer.

  Vooraf kunnen bezoekers een prijsvraag invullen. De prijzen zijn oa een lingeriesetje van Lingerie voor Twee en 2 borstvoedingskledingstukken van Pettel.
  Voor de kinderen is er een kleurplaat. De mooiste krijgt een prijs.
  De prijsvraag en de kleurplaat zijn te vinden op de website.
  Binnenkort staat er ook speciaal iets op de site voor vaders, waarbij ze een speciaal op mannen geschreven handleiding (over baby verzorging) kunnen winnen!

  Bij voldoende aanmeldingen doen wij weer een gooi naar een nieuw borstvoedingsrecord. Het vorige record staat op 60. Deze hebben wij vorig jaar verbeterd. Deze ludieke actie is om borstvoeding te promoten. Een borstvoedingsrecord houdt in dat op een bepaald tijdstip alle aanwezigde moeders hun kindje gaat voeden.

  Nieuw is de draagdoeken workshop. Er wordt getoond hoe je je kindje het gemakkelijkst en confortabel kunt dragen. Hoe knoop je zo’n doek? En hoe moet het kindje plaatsnemen? Deze dingen komen aan bod. Tevens zal er een standje zijn waar deze doeken worden verkocht.

  Verder is het een gezellig samenzijn in een leuke omgeving waar veel te doen is voor ook oudere kinderen. Malkenschoten is de grootste kinderboerderij in Apeldoorn met voor elk wat wils.

  Ik hoop dat u aandacht wil geven aan deze dag.

  De Organisatie van Ontmoetingsdag Borstvoedingsweek 2006: Paula, Heleen, Jessica, Eric, Danny en Monique U kunt ons bereiken opb orstvoedingsweek@youngdesign.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield