Utrechters en kampers

fotoONTDAAN Twee jaar geleden verhuisden we van Zuilen naar Oost. Wat een verademing! Ik hou van Utrechters, woon al 20 jaar in mijn stâtsie, maar ik kon in Zuilen niet wennen aan de manier waarop mijn buren elkaar aanspraken. ‘Hee kut, komp de traap aaf of ik skup je dur oaf’ zei mijn buuf lachend tegen haar dochter van zes. Mijn alleraardigste buurman vertelde eens hoe een nieuwe collega, ras-Amsterdammer,na twee uur werken briesend opstond en zei: ‘Zeg het dan! Wat hebben jullie tegen mij!. Buurman snapte er niks van ‘Ik zeit aleunig maar hee lul, lus ie ook een kop koffie woar?’…Na een ware terreur van de buuf en haar hond besloten we te verhuizen. We kwamen terecht in Oost. Wij werden gewaarschuwd: het is hier heerlijk wonen, maar de overkant maakt wel eens wat herrie. Ze doelde op het woonwagenkamp aan de overkant. Ik dacht: zo’n herrie als in Zuilen: knappe vent die dat voor elkaar krijgt. Het is twee jaar later. Het huis is heerlijk. Het groen ook, en de poep wordt netjes opgeruimd. Voor mijn deur gebeuren echter de gekste dingen. De herrie valt niet mee. Resultaat van 19 maanden: scootertjes scheuren tot diep in de nacht met 80 km/pu door het woonwijkje, liefst op hun achterwiel. Één schietpartij tussen bewoners en hun gasten Twee invallen door tot de tanden gewapende agenten Ruzies tussen bewoners onderling(leuk voor het leren van nieuwe scheldwoorden) honden, van keffertje tot pitbull, die onaangelijnd komen schijten in de voortuintjes en bezoekers de stuipen op het lijf jagen Kinderen die af en toe verrot worden gescholden. Ongelooflijke troep rondom 1 wagen, constante troep op de stoepen. Een paard die aan een touw van 1 meter dagenlang maar staat te staan. Wie daarvoor verantwoordelijk zijn? Voornamelijk één gezin. Vader overleden, moeder psychiatrisch net als dochter. Zoon in-uit-in-de-bajes. Nog twee dochters en heel veel foute vriendjes die heel vaak op bezoek komen met heel veel foute bedoelingen. Er wonen ook normale mensen aan de overkant, die er net zoveel last van hebben als ik. Die ook niet meer weten wat ze met dit gezin aan moeten. Maar wat dat betreft is het net als het krabbemandeneffect: als een bewoner gaat klagen gaat zijn kop er af. Dat wordt gezien als verraad. Tientallen keren is er overlegd met politie en wethouder. Een heterdaadje, daar wachten ze op. En het bewuste gezin uit de huurcaravan zetten? Kom daar maar eens om in bureaucratisch Nederland. De huurders zijn beschermd. Hun buren niet. De wethouder kreeg er laatst een rood hoofd van: Ik wist niet dat het zoooo erg was! Ik ga kijken of ik er iets aan kan doen. Voor de zeventiende keer: kijken helpt niet. Ondertussen lacht het gezin de agenten recht in hun gezicht uit. Ik laat me niet uit het veld slaan, maar begin wel aan de achterkant van mijn huis te leven. In stilte wens ik een hele grote muur voor mijn deur. Om preciezer te zijn, een muurtje van zeven meter breed, 4 meter hoog en 5 meter lang, met een achteruitgang.

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

5 Reacties

 1. Avatar van Voordaan
  @xxx: tuurlijk heb je er ook hele aardige wijken en aardige mensen. Vliegenierswijk, de wittenboordenwijk waar het kader van de Demkafabriek vroeg woonde, (Adriaan Mulderstraat, Wethouder Plompstraat en omstreken) is heel aardig. Ik moest gewoon erg wennen aan de mentaliteit van vooral de echte Utrechter.

 2. Avatar van xxx
  Even over Zuilen.. ik woon daar nog steeds en ken niet die mensen die je beschrijft. Wil graag voorkomen dat men denkt dat heel Zuilen er zo bij leeft..

 3. Avatar van Isis Nedloni
  Ahhh dit leek me de juiste plek.
  Dank voor hart onder de riem
  had ik nodig
  ik pak dat stekende wespje op een open manier aan en heb de redactie al ingelicht over dit wespenvang proces.Ik ben blij dat ze niet in mijn kamer zoeven.Sloeg ik die krengen toch echt dood,terwijl ik ze normaalgesproken in een potje durf te doen en dan buiten weer vrij laten.Maar is dit een ander soort bug blijkbaar.Tot in rustiger tijdenxxxxIsis

 4. Avatar van preacherswife
  Ik zie het precies voor me. Ik ben opgegroeid in diezelfde stad en heb gewoond in de wijken die jij noemt. Een stage op een onderwijsachterstandschool en je weet genoeg…
  Bizar he.

 5. Avatar van app
  Belachelijk wat een paar mensen kunnen aanrichten in dit land. En vrijwel ongestraft ook nog! Dat er regels en wetten zijn, okee, daar kan ik mee leven. Maar dat er regels zijn die welwillende mensen achterstellen omdat ze onwillende mensen beschermen is bespottelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield