De twee jaar nadat – Steef van Gorkum

Thijs van Acker is een achttienjarige student communicatiewetenschappen. Met hem gaat alles goed. Tot zijn vader verdrinkt in een Frans meer, tijdens een vakantie met zijn moeder.

“Michal vraagt: ‘Zomaar? Weg…?’ En ik antwoord: ‘Zwemmen. Paniek. Dreggen. Dood.’ Na de begrafenis volgen weken waarin Thijs kaartjes krijgt. Lieve kaartjes. ‘Maar wat dan? Het leven zonder vader houdt niet op na die eerste weken. Voor ik het weet zijn er twee jaar voorbij. Dit zijn die twee jaar.”

 

Het boek bestaat uit vier delen. De eerste drie delen geven aan hoeveel tijd er voorbij is gegaan na de dood van Thijs’ vader. Ieder deel sluit af met een sleutelmoment: de beslissing om te gaan reizen, om naar huis te gaan, om met zijn vrienden naar het meer te gaan waar zijn vader verdronk. Het laatste deel telt juist af: tot het moment waarop Thijs een allesbeslissende keuze maakt over zijn eigen leven.

‘De twee jaar nadat’ is het sprankelende debuut van journalist Steef van Gorkum. Het boek is niet autobiografisch, al zijn er gelijkenissen. ‘Ik ben Thijs niet… Maar mede omdat ook ik mijn vader veel te vroeg ben kwijtgeraakt, denk ik dat juist ik Thijs’ verhaal kon vertellen.’

Steef van Gorkum (Lemniscaat / ABCyourself)

ISBN: 978 90 477 0512 3 prijs € 12,50

De Twee Jaar Nadat - Steef van Gorkum_0002
Deze recensie verscheen in Vakblad Uitvaart – januari 2013

 

 

 

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield