Een dieptriest tochtje – een troostrijke voorstelling

Van sommige mensen krijg je energie. Theatermaaktster Anna van der Kruis is zo iemand. Haar passie voor het theater is groot, haar passie voor het vertellen van echte verhalen zonder poespas is nog veel groter. En daar heeft ze niet eens heel veel woorden voor nodig.

Neem haar voorstelling ‘Een dieptriest tochtje‘.

Nobuyoshi Araki – (from) Sentimental Journey (1971-1991)

Inspiratie voor de voorstelling is het fotoboek Sentimental Journey van Nobuyoshi Araki. Daarin zie je in het eerste gedeelte foto’s van zijn vrouw, in hun appartement, in de natuur. Dan wordt zij ziek, en sterft. In het tweede gedeelte van het boek zie je vooral haar afwezigheid. Pijnlijke foto’s, ontroerend ook. De kat die nu op haar deken ligt. Het bed, het huis, de stad, de tuin die zonder haar nu zo leeg zijn.

Grote inspiratiebron voor theatermaker Van der Kruis  zelf is haar vader, die bijna twee jaar geleden overleed aan de gevolgen van kanker. Hij was een autodidact, had enorme liefde voor kunst, fotografie, literatuur, en voor het leven in het algemeen. Hij was haar mentor, en ook die van sommige van haar vrienden. Het huis van hem en haar moeder stond altijd open voor bezoek, ook toen hij zo ziek was. Ze was de laatste drie weken van zijn leven heel dicht bij hem. ‘Maar toen ook niet eens zozeer met woorden. Ik was er, hij was er.’

Ze vertelt hartstochtelijk over hem, en ook over zijn afwezigheid. Hij was degene die haar inspireerde om voorstellingen nog verder te ontwikkelen, nog mooier te maken, spoorde haar aan niet genoegen te nemen met minder dan het goede. Ze mist hem, en hun bijzondere contact. Een leegte die niet uit te leggen is.

Meer informatie? Kijk hier: Voorstelling een dieptriest tochtje

Bekijk ook korte fragmenten (teasers) uit de voorstelling.

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress