‘Hoe gaat de koningin reageren als Friso dood is?’, vraagt de redacteur van het televisieprogramma

We zijn een speculatief volkje. Al zes dagen lang voorspellen diverse tweeps, van allerlei allooi, de dood van prins Friso. Want het kan toch niet goed zijn dat het zo stil blijft en dat niemand weet of hij het ski-ongeval overleeft of niet.

Er is vast een complot, van de RVD of de Koningin in eigen persoon, en ondertussen is de arme man vast al overleden en begraven voordat alle arme onderdanen het weten.

Ineens is iedereen deskundige, en heeft iedereen wel een vriend, broer, neef of achterbuurman die arts is of medicijnen studeert. Ramptoerisme, van de hoogste soort.

En ondertussen schrijft het journaille alvast een necrologie. Want stel dat morgen bekend wordt dat prins Friso is overleden, of gaat sterven: dan moet dat direct op de website, in de krant, in de uitzending. Sommige media vergissen zich nu al. En hebben het over Friso in de verleden tijd. Bizar.

Gisteren rinkelde mijn telefoon de hele dag door. Een nieuwsprogramma wil graag dat ik vertel hoe mensen dat doen: verder leven zonder hun volwassen kind. Of ik mee wil werken aan de uitzending, en aan twee scenario’s. Het eerste: prins Friso is overleden, en ik vertel hoe het voor andere ouders is. Het tweede: prins Friso is nog niet overleden, maar de prognoses zijn slecht. Of ik wil vertellen hoe dat is: weten dat je volwassen kind gaat overlijden. Ze willen het nu alvast opnemen, zodat ze vrijdag, als de RVD een nieuwe verklaring afgeeft, direct uit kunnen zenden.

Ik heb nee gezegd. Ik ben journalist, rouwdeskundige, maar geen acteur. Ik wens niet mee te doen aan de speculaties, aan de heksenjacht. Ik wens dat wij allen het koninklijk huis en alle andere mensen die nu op de Intensive Care waken bij een dierbare, met rust laten omdat zij dat willen. Hou op met fotograferen. Hou op met speculeren. Wacht gewoon af.

De wereld is niet maakbaar. Maar je kunt hem wel iets leefbaarder, menselijker maken.

Daan Westerink, 23 februari 2012

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

23 Reacties

 1. Hoi DAan je heb goed gezegd hoe je er over d8 laat je niet gek maken ik hou jou al langer in de gaten en hebt juist gereageerd weet je wat ik dan weer raar vind het is zo lang geleden maar je hoort er niets meer over!! mijn vragen zijn dan hoe gaat het verder zou hij uit de coma ontwaken en dat soort dingen maar ja afwachten dan maar
  groeten MAurice
  ..

 2. @debcram: Dear Debcram, Thank you for your reaction! I don’t want to be misunderstood: I was NOT asked to write to diffent articles, I was asked to respond twice in front of the camera, as a bereavement specialist. Once acting like Friso had died, once acting like he was dying. I did not agree on both options, and asked them to return whenever the RVD had posted any news.
  Ofcourse every newspaper has written celebrity obituaries in advance. But that was not the question here. I find the way some journalists act toward the royal family / famous people is rather bullying and not newsy. Always seemed rather English to do so – like gossip journalists treated princess Di, Amy Winehouse – but it infected Dutch journalists as well. Alles voor het nieuws!

 3. Sorry to be reacting in English, my written Dutch is so terrible.
  My father, Times of London journalist, died last year, slowly of cancer. I know from experience of the journalism world, that hundreds of articles (especially Obituaries/overlijdensbericht) are written YEARS in advance… They have to be, especially about famous people. EVERY newspaper has already written Prinz Friso’s overlijdensbericht. Everyone dies in the end.
  The SPECULATION about Friso’s outcome is horrible, but only a normal human reaction. AND the hospital & the Royal family are doing their best to make the news short and not Daily. Well done. They have their ‘rust’ in their own privacy and I am sure they are not reading the newspapers at all…
  Daan, you were asked to write about different scenarios. I do not understand why you did not write them. And then keep them hidden, until they are needed. Every journalist does that! Writing in a hurry (when bad news comes) is not a good state or time to write calmly…
  We are all thinking of Friso and the family, but it does not help THEM to refuse to write articles, which will need to be written soon.

 4. @Linda: @Linda: Ik ben de hele middag gebeld. Maar telefoon stond op stil en ik zat in de bioscoop. Ik hoop dat de koninklijke familie zich inderdaad een beetje af kan sluiten. En dat de camera’s op houden met snorren.

 5. @Linda: Ik ben de hele middag gebeld. Maar telefoon stond op stil en ik zat in de bioscoop. Ik hoop dat de koninklijke familie zich inderdaad een beetje af kan sluiten. En dat de camera’s op houden met snorren.

 6. Het is te triest dat me dit eigenlijk niet meer verbaasd. Wat goed heb je het beschreven en gelukkig dat jij je hier niet aan mee doet.
  Ik hoop van harte dat de familie het lukt zich enigszins af te sluiten van wat er om hen heen gebeurt en dat ze hun aandacht kunnen richten op waar het nodig is. Het is natuurlijk wel logisch dat er berichtgeving is over de situatie; het zou raar zijn als dat niet zo was. Maar deze ramptoerisme, sensatiezoekers en speculaties, bah!

 7. Wat onwijs goed geschreven en mooi verwoord!
  Laat die mensen in vrede met hun ongerustheid en hun angsten en wacht gewoon af op wat komen gaat. Dat uitmelken van andermans verdriet is tenenkrommend!! Zolang er leven is is er hoop!

 8. Dank je wel Daan voor het behouden van je integriteit, bedankt omdat jij niet aan die hype meedoet. Ik probeer nieuws zo veel mogelijk te vermijden, omdat ik het zelf vreselijk zou vinden als journalisten in mijn (onze) nek zouden hijgen als een geliefde van mij op de IC zou zitten. Ik zou net zo min iedereen op de hoogte houden, simpelweg omdat mijn prioriteit ligt bij de door mij geliefde.

  En dank je wel dat je ook de vele mensen even noemt die op dit moment ook in een soortgelijke situatie zijn: het komt helaas veel te vaak voor.

 9. @Karin: er zijn natuurlijk veel meer media en journalisten die zich ook gedeisd houden. Maar die hoor je niet. En daarom wilde ik nu graag van me laten horen. Wat afschuwelijk dat je zus ook in deze situatie zat. Een nachtmerrie, weet ik ook uit eigen ervaring, helaas.

 10. Wat een onzin.. om het hier al over te hebben… Waar zijn vertrouwen, hoop en medeleven van de media!! Nee hoor.. als eerste het rampnieuws brengen.. Ik ben blij Daan, dat je nee gezegd hebt. .Ik heb op Twitter ook andere mensen gelezen die er niet op in zijn gegaan!! Gelukkig, zijn er nog mensen met gevoel 🙂

  En nu maar hopen dat het toch goed mag komen en dat deze *onzinnige* interviews niet eens hoeven te worden uitgezonden. Het is een vreselijke tijd voor de koninklijke familie..Wachten op een uitslag.. hoe het hersenfilmpje uitpakt.. en dan… Ooit heeft mijn zus voor hetzelfde gestaan… *vreselijk*

 11. 1 ding is gewoon zeker, het team in Innsbruck is super goed opgeleid…
  Dus we wachten maar gewoon af.
  In elk geval leef ik mee met de familie van Friso. Ik hoop dat er morgen positief nieuws naar buiten komt!

 12. Heel erg mooi gezegd,heb ik niks meer aan toe te voegen!
  Ramptoerisme, terwijl de familie in diepe onzekerheid leeft.
  Soms lijkt het wel of de media wil dat Friso dood gaat *zo komt het over tenminste*.
  Laat de familie met rust, ze hebben al genoeg aan hun hoofd.
  Want uit ervaring weet ik, die onzekerheid maakt gek *en nu duurde dat bij mij ‘gelukkig’maar een paar uurtjes*.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield