Ik geef je mijn hart – Pimm van Hest

‘Wat is nou een goed boek over rouw?’ is de vraag die ik dagelijks krijg. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Maar steeds vaker merk ik dat ik vervolgens in mijn boekenkast grijp naar boeken die in eerste instantie gemaakt lijken te zijn voor kinderen. Boeken met vooral prachtige illustraties, voorzien van summiere teksten. Maar deze boeken zijn niet alleen geschikt voor de allerkleinsten. Ook bij grote mensen zeggen beelden vaak meer dan woorden alleen.

Een duo, schrijver en illustrator, Pimm van Hest en Sassafras De Bruyn, treffen me keer op keer. Omdat zowel de teksten als de ragfijne tekeningen je raken als lezer. Eerder verscheen van hun hand Overal en ergens, over een klein meisje dat na de dood van haar moeder op zoek gaat naar antwoorden op de vraag: waar is mama nu? Doordat iedereen een ander antwoord geeft, krijgt ze alle ruimte om met haar moeder bezig te zijn. En vooral leert ze om verder te leven met haar moeder in haar hart.

De cirkel van het leven voor groot en klein

En nu heeft dit duo een nieuw boek gemaakt. Over het jongetje Yuto dat op een dag van een oude man een kistje krijgt. En daarin zit volgens de man ‘alles wat je in je leven nodig hebt’. Het kistje zit potdicht en Yuto ziet de oude man nooit meer. Na jaren droomt hij over de oude man. De volgende dag is het kistje open. Op de bodem ligt een pit. In de vorm van een hart. Met water en aandacht groeit en groeit het boompje uit tot een grote boom. En als Yuto zelf volwassen is ontmoet hij de liefde van zijn leven onder diezelfde boom. Tenslotte zien we Yuto als oude man, die onder de boom een jongetje ontmoet.

Het boek is een wonderschone mix van oosterse pop-up- en kijk-door-kunst en ontroerende teksten. Het beschrijft de cirkel van het leven op een manier die in woorden niet te vangen is. Een geschenk voor groot en klein.

Titel: Ik geef je mijn hart

Door: Pimm van Hest & Sassafras De Bruyn

Bestellen: www.clavisbooks.com

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield