Als je geen zin in kerst hebt

Kerstmis is een gezelligheidsfeest bij uitstek. Google maar op ‘Kerst’ en de kerstdiners en ideale familieplaatjes vliegen je om de oren. Kerstmis is een feest voor gelukkige, complete gezinnen die zich om de kerstboom verzamelen om uit te rusten, om de geboorte van Jezus te vieren, en vooral om te eten en te genieten na een jaar hard studeren en werken. Maar niet voor iedereen is de kerst een feestje. ‘De hele decembermaand is voor mij een rotmaand,’ zegt Carla.

Juist in deze knusse decembermaand wordt haar gezin er pijnlijk aan herinnerd dat Kerstmis nooit meer gevierd kan worden met het hele gezin. Tijdens de familiebijeenkomst rond de kerstboom missen zij degene die er niet meer is als nooit tevoren: zoon en broer Rhandy. Het liefst verstopt ze zich. Ze kan niet wachten tot het januari is en alles in ieder geval niet meer in het teken staat van het ideale familieplaatje.

Kerst is eenzaam

Carla is niet de enige die enorm opziet tegen de kerstperiode. Het feest dat mensen juist zou moeten verbinden, je het gevoel geeft dat je erbij hoort, is voor sommigen juist een heel eenzame gebeurtenis. Niet alleen voor nabestaanden: ook voor gescheiden mensen, voor mensen die in het buitenland wonen en voor mensen die geen contact meer hebben met hun familie is die kerstidylle soms een ware verschrikking. En hoe begripvol en lief iedereen ook is: op 25 en 26 december zijn er maar weinigen die de deuren openen voor degenen die zich niet compleet voelen.

Lees verder op Ik mis je.

 

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield