Het komt allemaal door jou

Tijdens deze donkere dagen voor kerst vernauwen mijn gedachten zich ongemerkt. Ik registreer een bewolkte hemel met stukjes blauw, ik ervaar een warmere luchtstroom dan gisteren, maar mijn gedachten zijn er helemaal niet bij. Is het vermoeidheid, veroorzaakt door alles wat nog in die laatste week voor Kerst gebeuren moet? Is het oud zeer dat zachtjes aan mijn hart knaagt? Of is het toch weer die loenzende kaper op de kust, die me meetrekt in een melancholieke bui? Ik zit op de fiets, loop door de stad, ren me rot en schuif tussendoor gehaast aan tijdens kerstdiners, maar telkens dwaal ik af. Maar nu weet ik het. Dat ik er met mijn gedachten niet bij ben, dat komt door jou!

Ja jij, blogger, die kort, iets langer of een jaar geleden in een opgewonden stemming je eigen stukje schijfruimte bij de Volkskrant claimde. Jij bent het die me voortdurend afleidt, en ook wakker houdt. Ja jij, maakster van vermiljoenkleurige foto’s, en jij die ineens op het podium klom, ook om prachtige woorden te wijden aan je moeder. Och en jij natuurlijk ook, schrijver van dappere blogs over de kleurrijke samenleving, die laten zien dat de wereld gecompliceerder is dan extremisten en knuffelaars willen doen geloven. En niet in de laatste plaats jij, die niet alleen met je penselen mijn wereld mooier maakt…

Waarom jij mij nu ineens zo afleidt? Vorige week kreeg ik het verzoek met mijn lantaarntje een week lang blogs bij te lichten die ik de moeite waard vind. En dus laaf ik mij nu al dagen aan bijdragen vol wijze raad en levenslessen, en zwem ik door honderden mooie en woedende stukken tekst. Ik lees over de zoektocht van een in het geheel niet onderkoelde moeder, en loop ineens in Parijs terwijl ik luister naar de maker van de enige muziek op het blog waar ik bij kan schrijven…

Ik nodig jou uit, lezer dezes, om samen met mij te zwerven door de historie van dit blog. Is dat een grap? Een duik nemen in het archief van een weblog dat nog maar een jaar oud is? Het draait toch om nu, om de actualiteit, om het zo snel mogelijk omzetten van een nieuwsfeit in een pakkend blog? Mmm… Als je iets kunt zeggen over deze tijd, die heus niet gewelddadiger, mooier, slechter of sexier is dan decennia geleden, dan is het wel dat we, ondanks alle opslagmogelijkheden, massaal lijden aan de waan van de dag. Ook op dit blog. De herinnering reikt zover als je kunt scrollen over je beeldscherm. Stop! Laat mij je bij de hand nemen en je verleiden tot het lezen van blogs die mij nu nog beroeren, na een jaar of een maand of een week. Omdat ze zo scherp, oprecht zoekend naar de dialoog, verbijsterend, onverwacht lief, dapper of genuanceerd zijn. En al dan niet uit de duim gezogen: sommige teksten zetten je doodeenvoudig op het verkeerde adelijke been, waarna je vervolgens in schaterlachen uit mag barsten.

Bij deze laat ik je weten dat ik me hier niet uit ga laten over de beste, slechtste blogger-, Nederlander-, miskend talent- of hypocriet-van-het-jaarverkiezing. Hoe goed bedoeld ook: met alle liefde in mijn lijf laat ik die kermis links liggen. Waarom? Omdat het verspilde energie is. Jij hebt namelijk al gewonnen. Volgens Time Magazine ben jij persoon van het jaar. Is dat niet genoeg erkenning? Jij die dit leest, blogger of blogbezoeker, luchtsurfer op de meest onmogelijke tijdstippen: jij bent het die de toekomst heeft. Iedere dag kun je een nieuw blog geboren laten worden. In tegenstelling tot de journalist van de papieren krant bepaal jij wat en wanneer je bijdragen geplaatst worden. Is dat niet voldoende om je pantser weg te gooien? Een reden om heel hoog in de lucht te springen?

Anyway: you did it. En hoe het bloggen je soms ook de neus uit komt: nog steeds verschijnen bijdragen met de passie als was het de eerste keer. Een niet te stuiten stroom bloggers blijft zijn gedachtenspinsels met grote regelmaat toevertrouwen aan dit blog. En hoe schamel de oogst ook mag zijn op sommige momenten, hoe moeilijk het in het begin ook is om op te vallen: hou vol. Het archief herbergt inmiddels talloze briljante bijdragen. Maar pas op: het kan zijn dat je door het lezen van deze oude blogs inspiratie krijgt voor het maken van een nieuw blog. Niet echt verstandig in deze o, zo vermoeiende tijd. Maar ach, doe wat je niet laten kunt. Bovendien: enige verdieping kan geen kwaad, zelfs, of juist op een blog waar nog steeds de Volkskrant boven staat.

Daan Westerink

(Deel 1)

In dit blog gelinkt:
Wessel in Helsinki: de donkere dagen voor kerst
TheoB: Polderluchten 9
Helena: Leegte
Anke Leenders: 10:17 Amsterdam Centraal 4b
Kenan Baydar: Hallo
Koet: Onderbroken ochtendglorie
Croisabel: 52 weken
Lelie: Do you have a room to spare
Eline Walda: Voor mijn moeder
Canina: Landlopen met dichter Jan Hanlo
Peter Louter: Voor Nadia, de gedoekte
Sjaalman: Sjaaljournaal
Moonfairy: Top10 van stomste dingen die je kunt zeggen bij overlijden
Jeanne Vink: Oud worden is niet leuk, oud worden evenmin
IJskastmoeder: Diagnose III
Klaas (parijs): au jardin du souvenir
Koen Scherer: song for my father: Changing Moods
Viktor Loman: Foto elke dag UMR 364: HET IS VOLBRACHT!!!!!!!!!!
Betulanordica: Hoe schrijf ik een golden wonder blog? Een korte handleiding
Saliha: De Islam, een goed geloof
Man met sombrero: Verhaaltje uit Geleen
Rob: Vier kleine liefdes
Albert van der Vliet: Homogeschiedenis voor allochtonen verklaard
Jacob Hesseling: De duim
Jaap van Nieveld Goudriaen: Prins Valerian Obolensky
App: Verkiezing ‘ VK-weblogger van het Jaar 2006’
Qabouter: Blogger verkiezingen
Kees Smit: Luchtdoop boven de woestijn
Prometheus: Geboorte (1/4)
Woudje:Pantser
Sjoukje: moeilijk leven
Ali Cirillioglu: Voor het eerst
Zinnen verzetten: Ginderwijd
Phelan: Kees Andrea †
Berbara: Samen op pad, elk onze eigen weg

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

53 Reacties

 1. Avatar van Saliha
  Lieve Daan
  Ik vind het een orgineel stuk wat je hier hebt geschreven. Aan de hand van een aantal reacties onder mijn stukken ben ik op zoek gegaan naar het stuk waarin je mij aanbeveelt.
  "Oprecht zoekend naar de dialoog"

  Vanwege persoonlijke omstandigheden heb ik een tijd lang niet kunnen schrijven, maar mede dankzij jou probeer ik toch de draad weer op te pakken.

  Nogmaals heel hartelijk dank voor de vermelding in jou stuk, en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.

 2. Avatar van koen-drijfveren
  en bedankt, voor de vermelding van mijn muziekstuk voor mijn vader..
  maar nu je linken bekijken!

 3. Avatar van Croisabel
  Ha Daan, wat een werk, wat een weelde! Een heerlijke hoeveelheid tekst om te lezen in de lange ochtenden van deze dagen. Dankjewel. Ook voor het noemen van mijn ‘jaar’-stukje. Ik kijk al uit naar het volgende deel.

 4. Avatar van albert van der vliet
  Wat een prachtige prestatie, Daan. Bedankt dat je een verhaal van mij in je overzicht hebt opgenomen: Homogeschiedenis voor allochtonen verklaard.
  Ik wil daar toch nog iets aan toevoegen. Rectie op zo’n geschiedenis is vaak: zo zie je maar weer dat het bij ons ook nog niet zo lang geleden is dat homo’s gediscrimineerd werden.
  Ik vind dat geen juiste reactie. Het is inmiddels bijna 36 jaar geleden dat art.248bis werd afgeschaft. Dat is een hele tijd en we mogen best trots zijn op die afschaffing en blij dat het ergste leed geleden is.
  Waar we voor moeten waken is dat die discriminerende mentaliteit stiekem weer terugkomt, omdat sommige bevolkingsgroepen nog leven in de tijd vóór 1971.
  De zusters van Halal schijnen van de NPS op tv te mogen zeggen dat homoseksualiteit niet aangeboren is maar een keuze. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Dat die meiden dat zeggen en dat de NPS dat toestaat.
  We mogen niet vergeten dat ook 7% van de moslims homo is en dat het bepaald niet hun keuze is. Het moet onze keuze zijn om hen te steunen.

 5. Avatar van peter louter
  Voor Duizelingwekkende Daan een duchtige aanbeveling. Het is een parelketting geworden.
  Duizendmaal dank

 6. Avatar van Eline
  Mooi gedaan, er een complet verhaal van gemaakt. Veel oude vertrouwde favoadresjes teruggezien. Ook een aantal niet. En een aantal die ik nog niet kende en de moeite waard waren. Dank!

 7. Avatar van Maria-Dolores
  @Daan,
  grappig, door jouw reactie begrijp ik nu pas (al) waar die opwinding over ‘in het blauw’ die ik ergens anders las, vandaan komt. hier op mijn berg dringen dat soort dingen soms een ietsje later door :-).
  ciao, fijne dagen

 8. Avatar van Koet
  geweldig, duizend maal dank!! ben zeer vereerd…stille aanbidders zijn altijd wel spannend! Heb al zo weinig tijd en nu nog meer geweldige blogs om te lezen, waaronder zeker die van jou! dank voor deze heerlijkheid!

 9. Avatar van viktor loman
  Als je iets doet moet je het goed doen. Jij hebt het meer dan goed gedaan, het is briljant.
  Ik ga ze rustig bekijken in de loop van volgende week en wens je een vooral rustgevende kerst en jaarwisseling toe.
  viktorrené

 10. Avatar van Phi
  Daan, dankjewel.
  Vind je het héél erg dat ik er volgend jaar tussen wil staan?
  Want dit is een prachtig stukje.
  De kerngedachte van een actief jaar, mèt afsluiter, op een blog = uitstekend weergegeven..

 11. Avatar van Daan Westerink
  @ Partout: wederom heb ik erg hard om je opmerking moeten lachen.
  @ Jeg: big smile
  @ Niko: ja, geen boek meer nodig!

 12. Avatar van jeg synes
  interessant stuk qua vormgeving en ingezette links…ik had eerst zelfs niet eens door dat jij nu aan de beurt was….ik maak een mooie buiging voor je en een paar extra danspasjes er achter aan…… en zo huppel ik naar nieuwe bloggers die nog onbekend voor me waren..dank Daan!

 13. Avatar van Partout
  Kampioenschap Zelfbevrediging?
  Dit soort orgasme, je moet er van houden!

  Ps Wat ben ik toch blij dat ik op geen enkel inteeltlijstje voorkom..

 14. Avatar van Daan Westerink
  @ Sjoukje: mooi hoe je op het randje nog even mijn log meepikt. Het is soms laagvliegen he, hier, om alles mee te krijgen! Maar als je de tijd neemt zie je ineens alles…….

 15. Avatar van Daan Westerink
  @Solvejg: Heb je lekker geslapen? Ja, het allemaal lezen is een dagtaak. Fijn dat het vakantie is!
  @ Thera: Het leuke is, dat ook dit weer een experiment was. En het is gelukt, waarvoor dank!
  @ Lelie: “en door jou;-) Your words are poetry" bloos bloos.
  @ Bart: Geen kerstinkopen doen, heel goed idee!
  @ johan: Groots, taai en indrukwekkend bloggen en dan uitrusten. Goede tip ;-)))
  @TheoB : dit is een heel groot compliment, waarvoor ik je bedank. Jij ook hele goede wensen en ik hoop dat ik nog lang van jouw kunst mag genieten..
  @ali cirillioglu: het leuke is dat ook ik weer heel veel heb gelezen, waaronder dus bijdragen op jouw blog, waarvan bovenstaande over de eerste keren echt favoriet is. Ook bij mijn huisgenoot. Je hart gaat er haast van overslaan van al die mooi beschreven eerste keren.
  @ Helena: Dank Helena, het was inderdaad een hele dagtaak. Maar voor pareltjes heb ik een goed geheugen inderdaad!
  @ Klaas JIJ BEDANKT!
  @ Oliphant Erg leuk dat jij direct aan het lezen geslagen bent….Haha, beter dan Bril (mijn lief zei: dat is tegenwoordig niet zo moeilijk meer!!!!). Oef, die volgende keer: eerst even de kerst doorkomen, goed?
  @ Francis : fijn dat iedereen zo lekker door de oude blogs aan het bladeren is. Goede tijdsbesteding!
  @ Dunja: haha, nee, niet mijn lief, maar jij, de blogger, en de blogbezoeker. Al hou jij me niet uit de slaap (nog niet zie ik!) Wanneer komt jouw eerste bijdrage? Of heb ik iets gemist?
  @ Canina : ik buig ook voor jou…Ik stel me een leeskamer voor, naast de bibliotheek, met uitzicht over de weilanden. Er ligt rijp op het veld, en de honden geven aan dat ze echt naar buiten willen. Nog even lezen, dan gaan we struinen…
  @ Eric met hoed: wat mooi dat je me een stem hebt gegeven, warm nog wel! Ja, sommige portretjes doorstonden de kritiek van mezelf niet. Maar ze zitten wel in mijn computer en in mijn hoofd ;-)))Je kunt alleen warmte ontvangen als je zelf ook warmte voelt…..Dus
  @jacob hesseling : Leuk he, Jacob, al die verschillende mensen hier!
  @ evy: Ja, het lucht op!
  @Moonfairy: je hebt het geheel verdiend!
  @ Jezzebel : heel graag gedaan …
  @ zinnen verzetten : de nada
  @ sjaal : dank voor het aanreiken van deze mogelijkheid!
  @ Cor : en?
  @fravapa ik kan knopen doorhakken. Keuzes maken vind ik veel lastiger.
  @Beus geen dank
  @Doortje Haha! Mooi!
  @ijskastmoeder Effe gaat niet makkelijk! Ik hoor je vanavond graag nog een keer!
  @ Maria-Dolores Hihi..in functie : niet echt. Door het krijgen van het estafettestokje (van Sjaalman die hem weer van Solvejg kreeg) krijgt iedere week een blogger de kans om in de redactieruimte (in het blauw dus) twee of drie bijdragen over het blog te schrijven. Een hele opgave, maar ook een schone taak! Jij ook goede dagen, dank voor al het licht!

 16. Avatar van sjoukje
  Op het randje pluk ik jouw log nog even voordat ie van de voorpagina schiet. Veel werk zul je hebben gehad van deze.. Prachtig gedaan Daan.

 17. Avatar van Maria-Dolores
  wat mooi en verrassend gedaan. snapte eerst niet dat je ‘in functie’ was, maar dat is waarschijnlijk een goed teken :-).
  ciao,
  en fijne dagen gewenst

 18. Avatar van ijskastmoeder
  Zaterdagochtend en ik denk ‘ik doe effe een klein rondje tussen alle gewoel door’, dat gaat zo dus niet lukken. Ik kom vanavond in alle rust terug om je stuk eer aan te doen.

 19. Avatar van sjaal
  @ prachtigmooi lieve Daan, leest heerlijk!! een echte VK-bloghistorie. Dank je wel voor al dit moois!

 20. Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen Daan,
  Wow, wat een prachtige bijdrage, wat een enorm werk om dit allemaal uit te spitten en te linken.
  Leuk om te zien welke ik toch gemist had in de waanzin van het moment, maar jij met je scherpe oog voor ons vastlegde.
  Heel erg bedankt! 🙂

 21. Avatar van jacob hesseling
  Een mooi overzichts- verhaal: origineel gekoppeld aan veel verschillende (en ook enkele mij minder bekende) bloggers, boeiend geschreven.
  Reactie is geredigeerd

 22. Avatar van man met sombrero
  Door jou Daan, je bent vanaf mijn begin hier een warme stem geweest, met leuke portretjes, ook die ene die je toch maar weghaalde (gniffel) Ik ben je erg dankbaar voor aanbeveling van een verhaaltje waarvoor ik, als het nodig was geweest, al mijn andere verhaaltjes graag zou hebben gelaten. Je bent een warm mensenmens en ’n spetter. (ps: dat gemene hoofd in het avater is niet van mij, hoor)Groet, Eric

 23. Avatar van Canina
  Daan! Petje af voor het werk dat je verricht hebt.
  En het leuke is dat er een hoop weblogs bij zitten die ik niet ken, maar nu erg graag wil leren kennen.
  Ik zal hier nog regelmatig terugkomen deze dagen om al je linkjes te lezen en te bekijken.

 24. Avatar van Oliphant
  Gefeliciteerd met dit uitmuntende stuk proza. Aanmerkelijk beter gescheven dan het afschuwelijke dictee van Martin Bril. Een genoegen om te lezen en om in te bladeren.En alleen al voor de vorm heb ik je aanbevolen.En dat deel één wil zeggen..? Ik kijk uit naar een vervolg. Ciao!

 25. Avatar van Klaas
  Het blog onttrekt zich aan elke deadline. Zo veel mooie, onzinnige, pure, ver van de waan van de dag verwijderde klanken…

  Je leidde me een vol uur lang terug in real-time: de toekomst wellicht? Een prachtig perspectief Daan, thx.

 26. Avatar van Helena
  Jeetje Daan! Wat een werk en wat heb je een goed geheugen!
  En mooi geschreven (hoe kan het ook anders..)

 27. Avatar van ali cirillioglu
  Lieve Daan @ Bijna alle linken gelezen. Lang verhaal, met zoo veel linken 🙂

  Echter, heel origineel en kunstig hebt u het gemaakt en geschreven.

  Veel Liefs en Goeds.
  Gegroet en Selam.

 28. Avatar van TheoB
  Ik ben niet zo`n lezer ,maar dit heb ik even helemaal doorgespit. Heel appartzoals dit is opgezet.Het leuke hiervan is dat je op plekken komt die je gewoonlijk niet zou bezoeken. Mijn petje af en een diepe buiging voor dit spektakel. En vast prettige dagen en een goed begin van het nieuwe jaar.

 29. Avatar van Johan
  @Daan, het is groots, taai en indrukwekkend hoe je dit hebt opgesteld. Pijnlijk ook, omdat je over een bevalling praat? Laten we dat niet hopen!
  Put nieuwe energie uit een verse bron en neem even rust. De lezer wacht wel.

 30. Avatar van Daan Westerink
  Dank snelle lezers…Het was een hele bevalling en het doet mij erg goed dat jullie me zo snel toespreken…Ik proost op jullie! (en morgen lekker gaan lezen he!)

 31. Avatar van bart
  Mooi origineel stuk, Daan, roept op tot een hoop zelfwerkzaamheid 😉 morgen alle bloggers ipv kerstinkopen druk aan het linken lezen… 🙂
  Reactie is geredigeerd

 32. Avatar van Solvejg
  Jeetje Daan, wat een werk!! Mooi verhaal, nu ga ik rustig de linken volgen (morgen, als ik uitgeslapen ben): anders is het nog jouw schuld dat weer 12 uur wordt 🙂 Dikke aanbeveling!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress