Kan ik iets voor je doen?

vakbladuitvaartboekennovember2016Vandaag zou Giorgio 40 zijn geworden. Vijf jaar geleden overleed hij. ‘Midden in ons gelukkig leven. Stond jouw hart. Plotseling stil’ staat op de overlijdens kaart van Giorgio. Man van Sandra, vader van hun zesjarige dochter Alex, daarnaast boezemvriend, zoon, broer. Hij overlijdt totaal onverwacht aan de gevolgen van een hartstilstand, nog maar 35 jaar oud. Een paar weken later begint Sandra met schrijven.

Sandra schrijft het verdriet om de dood van Giorgio niet van zich af, maar naar zich toe. En ze praat. Met de kleine Alex, die ondertussen tekeningen maakt over papa. Met andere jonge weduwes, die ze niet uit hoeft te leggen dat een rouwproces langer duurt dan de omgeving denkt. Met de vrienden van Giorgio, met wie ze herinneringen deelt.

Het boek is een openhartig, kwetsbaar en sterk verslag van het pad dat Sandra en Alex bewandelen na de dood van hun zo geliefde man en vader. De teksten zijn kort en raak. Lijken soms op gedichten, die ontroeren, bijvoorbeeld deze uitspraak van Alex:

 

Hart

Weet je waarom ik je soms heel hard knuffel mam

Ik wil zo dicht mogelijk bij je hart komen

Want daar is papa

En dan ben ik heel dicht bij hem

Soms lees je een aanklacht in het boek. Als weer iemand vraagt ‘Kan ik iets voor je doen?’ bijvoorbeeld. Bedenk zelf iets, zou ze dan het liefst zeggen. Gooi een kaartje door de deur. Of een leuk tijdschrift, bloemen. Maar wacht niet af. Met een zeer fijne, bij vlagen humoristische en rake pen geeft de auteur woorden aan iets wat niet met woorden te vatten is. Ze laat zien hoe hartverscheurend het verlies van een partner en vader op jonge leeftijd is. Maar ook hoe de liefde voor hem én het lotgenotencontact met andere jonge weduwes haar en haar dochter overeind houdt.

Titel: Midden in ons Gelukkig Leven

Door: Sandra van Kolfschoten met illustraties van Alex Bencivinni

Prijs: € 25,= (bestellen via www.middeninonsgelukkigleven.nl)

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield