Kinderen die iemand verliezen zijn niet zielig – Maud over Madelief

Gisteren was het de tweede zondag van december. Oftewel Wereldlichtjesdag. Een dag waarop  mondiaal grote en kleine mensen herdacht worden die zijn gestorven. Door kaarsjes te branden. Een van de kinderen die een kaarsje aanstak was Maud(11), die haar zus Madelief drie jaar geleden verloor.

Maud vertelde in het Jeugdjournaal dat ze het belangrijk vindt dat kinderen haar niet anders behandelen, ook al heeft ze zoiets naars meegemaakt. “Ik wil wel graag dat iemand normaal doet, maar iemand kan het er ook gewoon over hebben. Ik vind het niet meer erg om er over te praten. Het is ook mijn afleiding, net als vrienden. Mijn advies is wel gewoon: doe normaal. ” Maud wil dus niet zielig gevonden worden. “Als iedereen tegen je gaat zeggen dat je zielig bent, dan kun je ook niet aan iets anders denken.”

1-0 voor Maud. Zij laat zien dat het verlies van iemand die je lief is, verschillende gezichten heeft. En dat iedereen anders is. Ook in tijden van verlies. De ene keer kun je erg verdrietig zijn, de andere keer blaak je van energie en wil je niets liever dan afleiding zoeken met vrienden. Een derde keer wil je praten. Een vierde keer wil je niks. Dat is allemaal normaal. Het betekent ook dat de een zin heeft om af en toe een kaarsje aan te steken en de ander niet.

Maud hoef je dus niet zielig te vinden. Vindt ze zelf. En haar ouders zijn ook niet zielig. Zeggen ze. Als je iemand zielig vindt, dan maak je die persoon kleiner dan hij of zij is. Dan spreek je hem of haar aan op zijn kwetsbaarheid, niet op haar kracht. Zielige kinderen? Op Twitter zei ik tegen haar ouders dat als je iemand hoort zeggen dat ze zielige kinderen wil helpen, dat je dan heel hard moet gaan gillen. Haar vader Jeroen reageerde zo:

En zo is het.

Hieronder kun je zien hoe Maud het zegt, in het Jeugdjournaal, 8 december 2013

Werk je met kinderen en wil je meer weten over rouw? Op 12 december is er een symposium in Eindhoven over kinderen, volwassen en (gecompliceerde) rouw

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

2 Reacties

  1. Ik wist niet dat er een speciale lichtjesdag was, proberen volgend jaar niet te vergeten, ik steek altijd een kaarsje op als ik ergens een kerk of kathedraal binnenloop voor hen die ik mis.

1 Trackback / Pingback

  1. Jeugdjournaal - Hondje van Dirkie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield