Jong in de jaren ’80: kernraketten

Op 1 november 1985 organiseerde ik samen met een paar medeleerlingen van het Pius X college in Almelo, een sitdownactie. Een stil protest tegen het aanstaande regeringsbesluit dat de Amerikanen het recht gaf ook in Nederland kernraketten te plaatsen.

Amerikaanse bluf
De reden dat de Nederlandse regering die nucleaire moordenaars wilde plaatsen, had te maken met het feit dat de Amerikanen op 31 oktober Lubbers hadden wijsgemaakt dat hun spionagesatellieten geen 378, zoals afgesproken, maar 414 SS-20’s op Sovjetbodem hadden geteld.

Ondanks Russisch protest dat de telling niet klopte was de weg nu vrij voor het plaatsingsbesluit. Het werd al snel door de Tweede Kamer met één stem meerderheid goedgekeurd. Op 4 november, ’s ochtends vroeg, tekende Hans van den Broek het plaatsingsverdrag op de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Achteraf, nog geen jaar later, bleek het Russisch protest tegen de telling van 414 SS 20’s terecht: de Sovjetunie had de voorwaarde van Lubbers’ 1 juni besluit wel degelijk geaccepteerd en niet meer dan 378 SS-20’s geplaatst…

Een al weken van tevoren door BONK verspreide oproep "Zet op 1 november de treinen stil omdat Lubbers plaatsen wil" leidde die dag tot noodremacties: in het hele land werden zestig treinen stopgezet. Tegelijkertijd legden zo’n 150 duizend scholieren landelijk een groot deel van het voortgezet onderwijs plat. (bron: mijn geheugen, agenda 1985 en de website van Antenna)
Ik was dus één van die scholieren. In het conversatieve Twente, op die katholieke middelbare school was mijn standpunt echter niet populair. Dat van het CDA en de VVD wel. Jonkie Ed Nijpels van de laatste partij was toen erg ‘in’; Idols is van alle tijden.

Van tevoren had de directeur gezegd dat iedereen die wilde mee mocht doen aan de actie. Maar mijn medeleerlingen durfden of wilden niet. Zeer opvallend; aan de actie deden meer docenten dan scholieren mee. Veel jongeren waren bang dat ze straf zouden krijgen als ze mee zouden doen, anderen hadden geen verstand van politiek. Sommigen hadden dat wel en discussieerden zeer constructief over het kernwapenbesluit. Mijn docent Natuurkunde gaf morele steun. ‘Wat een lafaards, die klasgenoten van jou. Wat dapper dat je je nek uit durft te steken’. Ik vond het niet dapper: als je ergens voor staat moet je je laten horen.

Uitgekotst
Het gevolg van de hele actie was dat ik vanaf dat moment tot het einde van het schooljaar persona non grata was. Een paar leerlingen, voor de plaatsing maar zonder argumenten, hadden besloten dat er niet met mij gepraat mocht worden. Ik was besmet. En als je in de klas tegen mij sprak, dan was je erbij. Leidde dat tot een stroom protesten? Wel nee. En wat deed ik? Ik negeerde de jongens, met wie ik voor de demonstratie goed overweg kon. Tegen zoveel domheid was mijn vriendschappelijke gevoel niet gewassen. Blijkbaar was ik sterk genoeg. Ik heb de scheldpartijen, het geduw en de bedreigingen doorstaan. Ik ontving genoeg steun van medestanders, maar ook van ideologische tegenstanders.

Samen, dus voor en tegenstanders, organiseerden we een debat. Na een kwartier werd de jongens die mij tot ongewenst persoon hadden verklaard, gesommeerd de ruimte te verlaten. ‘Als jullie niet aan kunnen geven waarom je voor plaatsing bent, en alleen maar schreeuwen, dan heeft het geen zin om verder te praten.’ De jongens dropen af, verbaasd dat ze zo behandeld werden door andere voorstanders van de kernwapens.

Nu
De wereld is een stuk minder simpel geworden. De scheiding links-rechts is verdwenen. Het gevaar van de voormalige Sovjet-Unie is geweken. Maar godzijdank: we hebben er een nieuwe vijand bijgekregen: De Moslims. Echter: evenals in het debat rond de kruisraketten, moet je ook nu stelling nemen: tegen of voor de moslims. Een genuanceerde mening is niet toegestaan. Ook niet hier op het zo keurige weblog van de Volkskrant. Het leidt tot ordinaire scheldpartijen. Hier, maar ook op andere blogs. Een moslim is crimineel, en als je beweert dat alleen het slechte nieuws naar buiten komt, dan ben je een allochtonenknuffelaar. Als je vragen stelt over de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan, dan ben je anti-Amerikaans. Als een Marokkaans jongetje op straat misbruikt of mishandeld wordt, dan zal hij het wel aan zichzelf te danken hebben. De nuance is ver te zoeken.

Bruggenbouwers
Al meer dan 20 jaar ga ik in gesprek met mensen, met moslims, christenen en atheïsten. Echter: ik praat nog steeds alleen met bruggenbouwers. Niet met bommenleggers. Er is een probleem met een groep jongens in onze samenleving, wiens ouders uit Marokko hier kwamen. Ja, maar jaag dan niet de hele groep over de kling. Bedenk iets constructiefs. Bouw mee. Leg knelpunten bloot. Ik strijd tegen onrecht. Maar bij deze: ook tegen diegenen die slechts één ding schijnen te willen: het verwijderen van moslims uit onze samenleving. Of in ieder geval aantonen dat zij mindere mensen zijn. De Duitsers hadden daar een heel mooi woord voor: Untermenschen. Nou, in dat geval ben ik een moslim. En ik ben niet bang.

Voordaan, 26 januari 2006

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

18 Reacties

  1. Avatar van Voordaan
    Enter! Dat lieve dorp dat wij (wierdenaren) geannexeerd hebben! Samen met Rectum (mooiste plaatsnaam van Nederland ;)))
    Maar ik zat dus wel veel eerder op dat schooltje! Toen was er nog de soos (hier spreekt oma) waar je kon roken. En de snipperkaart, heb je die ook nog meegemaakt? Binnenkort nog een log over die goede oude Pius (want er liggen ook hele zoete herinneringen)…

  2. Avatar van Jaap
    @Voordaan: tuurlijk. 19 jaar in Enter gewoond waardoor ik 4 jaar met veel plezier in Almelo op de Pius heb doorgebracht (de 2 jaar daarvoor op Pius Rijssen ook trouwens…)

  3. Avatar van Jaap
    Heb je die documentaire in Netwerk gisterenavond gezien over Nederlandse Somaliërs in Birmingham (UK)? Het schijnt dat een grote groep hoogopgeleide, meest politieke vluchtelingen van Nederland naar Engeland is geëmigreerd. Stel je voor: Somaliërs die kaas, drop, pindakaas en Brinta verkopen in Engeland, samenklitten op straat en Nederlands met elkaar spreken (en Engels met de buren natuurlijk)… Hoe internationaal ben je dan? Hét voorbeeld van hoe het zou moeten toch?
    Sterker, de burgemeester van de gemeente Birmingham was er erg tevreden mee, dat deze groep zich in zijn stad ontwikkelde tot autonome gemeenschap.
    [offtopic]
    Maar aan de andere kant legt dat meteen de zwakke plek bloot in ons asielbeleid. Er komen intelligente en waardevolle Iraniërs, Irakezen, Koerden, Somaliërs etc. naar Nederland, we verlenen ze asiel, leiden ze verder op, geven er kortom een hoop geld aan uit en in plaats van ze te stimuleren hier te blijven maken we het ze zo moeilijk dat ze maar emigreren…
    [/offtopic]

    PS docent natuurkunde in 1985…Rijvers? En Pius X College is natuurlijk zonder streepjes =)

  4. Avatar van Helena
    Wat akelig om te lezen, dat je op school zo behandeld werd! Zo zie je maar hoe mensen (ook kinderen, jonge volwassenen) elkaar kunnen behandelen. Eigenlijk word ik er verdrietig van als ik het lees.. maar je hebt doorgezet!
    En wat betreft je stukje over bruggenbouwers: helemaal gelijk!
    Er wordt ook het een en ander door elkaar gehaald door mensen. Verder moet je eens zien hoe Nederlanders zich tijdens hun vakantie vaak misdragen, ze weten zich tijdens een korte periode van 2 weken al niet aan te passen aan het gastland waar ze op bezoek zijn! Maar dat dwaalt een beetje van het onderwerp af.. heeft er wel mee te maken!

    Bovendien: we mogen blij zijn dat ze hier zijn (waarom zijn ze hier ook al weer naartoe gehaald), en ze geven ons ook een interessante inkijk op hun leven, muziek. etc.

  5. Avatar van alib
    Het onderscheid tussen bruggenbouwers en bommenleggers is nogal kunstmatig. Sterker nog: de praktijd leert dat er soms een bommenlegger nodig is om bruggen te bouwen (Mandela bv.). Gelukkig leven we niet in een tijd dat het nodig de wapens op te nemen tegen een autoritaire regering, zoals tijdens WO2. We houden nog net genoeg zuurstof over om te overleven. En we hebben ‘het woord’. Dat we die woorden zo nu en dan ongenuanceerd gebruiken is waar, de vraag is of dat zo erg is. Wat wel erg is: afwezigheid van zelfironie, het diskwalificeren van hele bevolkingsgroepen.

  6. Avatar van Woudje
    You go girl ! Xenofobie is helaas van alle tijden. Angst blijkt altijd een slecht raadgever. We moeten af van dat hullie en zullie denken. Laat een kleine groep het niet verpesten voor de rest.

  7. Avatar van Croisabel
    Interessant stuk. Het onderscheid tussen bruggenbouwers en bommenleggers is inderdaad te maken. Maar dan is er nog een grote hoop struisvogelachtigen die slecht geinformeerd is, niet voor de mening durft uit te komen of niet geinteresseerd is. Het uitzit tot de strubbelingen voorbij zijn. Helaas, zo werkt het niet. Erop of eronder, als je wilt dat de wereld verandert dan moet je er wat aan doen. Hulde, Daan.

  8. Avatar van Wilma
    Nog even: veel waardering voor je onderscheid tussen bruggenbouwers en bommenleggers. Succes met de strijd en bewondering voor je dapperheid die op school al begon.

  9. Avatar van Wilma
    Tijdens het bouwen van een brug gaat het gewone leven ook gewoon zijn gang. Ik denk dat daar het kindertehuis van Pax Christie in Bethlehem zich bevindt (die foto van dat meisje bij de muur).
    Ze willen gewoon wat voor die kinderen doen, in de hoop op betere tijden.

  10. Avatar van Voordaan
    @ Sjaal: het is ook niet mis om telkens te moeten constateren dat er zoveel bommenleggers zijn onder ons. Maar ja. Dank voor jouw steun!

  11. Avatar van Sjaalman
    Jee Daan, dat is niet mis. In nood leer je je vrienden kennen, maar daar kun je dus heel eenzaam van raken… Mooi! In Hilversum was een PvdA-kind een vervelende rode rakker. Als pacifist was je verwijtbaar omdat je je plicht niet vervulde…
    Ik denk trouwens wel dat ecth bruggenbouwen pas mogelijk is als je weet tussen wie en wie je dat wilt doen. Zoals Cohen van de week opmerkte tijdens een bijeenkomst met verschillende contactpersonen uit de Marokkaanse gemeenschap. Dé Marokkaanse gemeenschap is divers, er is geen leiding die je ergens op kunt aanspreken. Ik denk dat dit ook niet wenselijk is. Leiders die leiders aanspreken.
    Mensen inidvidueel benaderen werkt volgens mij beter. De kleinste zelfstandige eenheid is groot genoeg, toch?

  12. Avatar van Theodora
    aanbeveling! Ik hoop dat de komende verkiezingen laten zien dat de meerderheid een bruggenbouwer is.

  13. Avatar van Leny
    Als er bruggen gebouwd worden, zul je altijd bommenleggers hebben die diezelfde bruggen weer laten ploffen. Maar dat weerhoud de bouwer er niet van om het werk opnieuw te doen!!Dat heet sterk blijven……………..
    Groetjes van Leny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




WordPress Anti-Spam door WP-SpamShield