Als kinderen en jongeren rouwen

Moet je een kind wel meenemen naar de begrafenis, kun je zeggen dat oma voorgoed is gaan slapen, waarom kunnen kinderen die iemand verliezen het ene moment heel verdrietig zijn en het andere moment vrolijk rondrennen, moet je in de klas rekening houden met leerlingen die iemand verloren? Antwoorden op deze en andere vragen staan in de praktische boekjes ‘Als jongeren rouwen’ en ‘De gids over rouwende kids.’

article29400957Het doel van beide boekjes is het kweken van meer begrip en steun in de omgeving van deze kwetsbare groep nabestaanden. De boekjes lijken op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Zo bevat het boekje over ‘Als jongeren rouwen’, geschreven door Annelyn de Boer, niet alleen tips voor ouders, docenten, werkgevers, vrienden en klasgenoten, er staan ook extra handreikingen in voor jongeren zelf. Dat het bijvoorbeeld normaal is dat je voor je moeder zorgt als je vader is overleden, maar dat je niet moet vergeten dat jij het kind bent en blijft, en zij de moeder.

full27703386Het boekje over rouwende kinderen, geschreven door Leoniek van der Maarel, bevat geen tips voor kinderen zelf. Het is echt alleen bedoeld voor volwassenen, voor ouders bijvoorbeeld, maar ook voor leerkrachten van rouwende kinderen. De tips gaan niet alleen over de periode na het overlijden, ook de begrafenis en de periode die daarop volgt komt uitgebreid aan bod.

Beide auteurs benadrukken dat je jonge mensen niet kunt beschermen tegen verdriet maar dat je ze wel kunt helpen bij het leren leven met het gemis. De boekjes zijn klein en dus makkelijk mee te nemen. Ze horen thuis op de leestafels binnen het onderwijs, de uitvaart en gezondheidszorg.

De gids over rouwende kids. 80 praktische tips – Leoniek van der Maarel  (Scrivo Media)
ISBN: 978 94 916 8701 3, prijs: € 8,95

Als jongeren rouwen. 80 praktische tips – Annelyn de Boer (Scrivo Media)
ISBN: 978 94 916 8705 1, prijs: € 8,95

Over Daan Westerink 515 Artikelen
pedagoog (MEd), rouwdeskundige, docent en onderwijsontwikkelaar, publicist, mediator, trainer en social media expert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Reacties Beschermd door WP-SpamShield voor WordPress